Asigurare RCA

De ce sa inchei o asigurare RCA online?

Suntem siguri ca atunci cand vrei sa inchei asigurare RCA, iti doresti sa:

  • alegi singur pretul si societatea de asigurare in care ai incredere
  • verifici tarile in care asigurarea RCA are/ nu are acoperire
  • alegi perioada de asigurare de la 1 la 12 luni
  • selectezi data de intrare in valabilitate a politei
  • poti modifica perioada de asigurare din “contul meu” dupa ce ai salvat datele
  • nu mai introduci din nou datele autovehiculului si datele proprietarului la reinnoirea asigurarii
  • primesti informatii despre asigurarea de raspundere civila auto (RCA)

Ce date trebuiesc completate pentru afisare pret asigurare RCA ?

Asigurarea RCA contine datele vehiculului asigurat si ale proprietarului acestuia. In plus se mai solicita data obtinerii permisului de conducere pentru persoanelor care conduc vehiculul.

Informatii despre vehiculul asigurat

Completeaza datele vehicului pe care doresti sa-l asiguri. Incepe cu introducerea seriei de sasiu. Daca vehiculul se gaseste in baza de date DRPCIV, o mare parte din dare se vor completa automat. Este important ca toate datele introduse sa fie corecte pentru o tarifare corespunzatoare.

Informatii despre proprietarul vehiculului asigurat

Completeaza datele proprietarului vehicului pe care doresti sa-l asiguri RCA:

Alegerea perioadei de valabilitate a politei RCA

In formularul RCA vei avea de selectat din lista, Au rmatoarele informatii:

Autentificarea ca utilizator al platformei de emitere RCA

Potrivit Normelor ASF, pentru emiterea online a politelor de asigurare, autentificarea pe site este obligatorie.

Completeaza cu email, telefon si parola pentru autentificare. Cu aceste date vei avea acces in panoul “Contul meu”, de unde  poti sa-ti gestionezi ofertele si asigurarile tale – RCA Online

Cum alegi oferta de asigurare RCA

La acest pas vei vedea toate oferte de asigurare RCA disponibile, cu sau fara clauza de decontare directa. Alege oferta de la asiguratorul preferat. Nu uita sa verifici excluderile de la acoperirea Carte Verde afisate la fiecare asigurator.

Citeste cu atentie si bifeaza si urmatoarele informatii:

Bifeaza butonul “Salveaza informatiile despre vehicul si proprietar” – pentru a salva datele completate in contul tau.  In acest fel te poti intoarce la pasul 3 sa modifici perioada de asigurare, fara sa mai completezi din nou datele de la pasul 1 sau 2.

Pot sa platesc online cu cardul asigurarea RCA?

Dupa finalizarea comenzii RCA, vei fi directionat pe platfoma securizata de procesare plata cu cardul – EuPlatesc. Sunt acceptate carduri de credit/debit emise sub sigla:

Este bine sa inchei asigurarea RCA - cu decontare directa?

Clauza de decontare directa este serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asiguraţi, achiziţia acestuia este opţională de către asigurat. In prezent aceasta clauza este facultativa si se plateste separat de pretul asigurarii RCA. Serviciul de decontare directa se oferteaza obligatoriu, dar achizitia acesteia este optionala de catre asigurat.

Daca alegi RCA cu clauza de decontare directa, pretul asigurarii creste cu aproximativ 20% – 30%. Este util sa alegi asigurare RCA cu decontare directa doar daca nu ai asigurare CASCO, sau daca optezi pentru un asigurator in care ai cea mai mare incredere.

Cum verifici valabilitate asigurare RCA?

Atunci cand esti implicat intr-un accident rutier cu alt vehicul, trebuie sa verifici valabilitatea asigurarii RCA a celuilalt conducator auto. Daca acesta spune ca nu o are fizic asupra sa, poti accesa baza de date cu asigurarile obligatorii RCA si sa verifici daca la data respectiva auto implicat in accident era asigurat. 

Baza de date a asigurarilor RCA este gestionata de Biroul Asiguratorilor Auto din Romania (BAAR), la care sunt membri societatile de asigurare autorizate sa emita RCA in Romania. Verificarea valabilitatii asigurarii se poate face fie dupa numar de inmatriculare, fie dupa seria de sasiu (seria VIN). Pentru obtinerea rezultatului, va trebui sa alegi data pentru care se face verificarea. 

Daca auto implicat in accident are asigurare RCA valabila, vei afla data de inceput si sfarsit de valabilitate, precum si denumirea societatii de asigurare care a emis-o. Baza de date AIDA afiseaza informatii din ultimii 5 ani calculati de la data curenta. Pentru informatii mai vechi de 5 ani, va puteti adresa asiguratorului care a emis polita de asigurare valabila pentru perioada cautata.

Sfat la verificarea daunelor: acordati o atentie deosebita la eventualele daune ale caroseriei, la culoare, dar si la elementele exterioare. Un istoric al vehicului si al daunelor acestuia se poate verifica online pe platforme specializate.

Tarif de referinta asigurare RCA ?

Daca pretul RCA la masina ta depaseste nivelul tarifului de referinta multiplicat cu 1,36 inseamna ca indeplinesti conditiile de incadrare in client cu risc ridicat.

Contacteaza-ne sa afli cum poti sa accesezi cel mai bun pret RCA. 

Care sunt riscurile condusului unui vehicul fara RCA?

RCA-ul este o asigurare obligatorie prin lege. Vehiculele inmatriculate sau inregistrate, cu exceptia celor cu tracțiune animala, care circula pe drumurile publice, trebuie sa aiba asigurare obligatorie pentru raspundere civila.

Daca nu inchei asigurare RCA, pe langa amenda aplicata (de la 1.000 lei la 2.000 lei), vei fi penalizat si cu retinerea certificatului de inmatriculare/inregistrare si retragerea placutelor cu numarul de inmatriculare/ inregistrare, pana la prezentarea documentului de asigurare. Potrivit Legii RCA, constatarea şi aplicarea acestora se fac de catre personalul politiei.

Daca detinatorul vehiculului nu face dovada asigurarii RCA, dupa 30 de zile de la data aplicarii masurilor mentionate mai sus, politia rutiera dispune radierea din evidenta a vehiculului.

Un alt risc la care esti expus in lipsa asigurarii RCA este suportarea daunelor produse in cazul unui accident. Costurile de reparatie vor fi destul de costisitoare, dar si mai costisitoare pot fi pretentiile pentru vatamar corporale, daca accidental s-a soldat cu victime.

Avand in vedere ca este interzisa circulatia pe drumurile publice fara a avea o polita de asigurare obligatorie valida, chiar daca nu esti responsabil pentru producerea accidentului este de asemenea posibil sa suporti daunele survenite.

Stiai ca potrivit Art. 15 din Legea nr. 132/ 2017 ai obligatia sa notifici Asiguratorul RCA in termen de maxim 5 zile lucratoare de la producerea accidentului?

Sfatul nostru este ca atunci cand alegi o asigurare, este bine sa ai raspunsuri la toate intrebarile cu care te confrunti.

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu