Decontare directa asigurare RCA

De ce asigurare RCA cu decontare directa?

Clauza de decontare directa auxiliara pentru o asigurare RCA, este serviciul de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asiguraţi. Achiziţia acestui serviciu este opţională pentru asigurat. In prezent clauza de decontare directa este facultativa si se plateste separat de pretul RCA. Serviciul de decontare directa se oferteaza obligatoriu, dar achizitia acesteia este optionala de catre asigurat.

Conditii de aplicare a clauzei de decontare directa la asigurare RCA

Decontarea directă nu afectează dreptul persoanei prejudiciate în urma unui accident auto produs de un vehicul asigurat RCA de a exercita acţiunea directă pentru recuperarea prejudiciului produs împotriva asigurătorului RCA al persoanei vinovate de producerea accidentului auto. Citeste mai mult despre clauza RCA decontare directa in Legea RCA

Propuneri legislative ca Decontarea Directa sa fie introdusa obligatoriu in pretul de asigurare RCA

ASF doreste ca serviciul de decontare directa sa fie obligatoriu inclus odata cu achizitia politei RCA. Asta inseamna ca decontarea directa garanteaza persoanei prejudiciate posibilitatea de a se adresa asiguratorului la care acesta are incheiata asigurarea RCA in vederea recuperarii prejudiciului.

Prin transformarea decontarii directe intr-un serviciu de asigurare obligatoriu, se urmareste cresterea increderii asiguratului in propriul asigurator. Un alt scop al introducerii acestui serviciu de asigurare este acela de solutionare amiabila a unui numar extrem de mare de dosare de dauna de regres administrativ. 

Cum vor recupera companiile de asigurari banii pentru decontare directa?

Asiguratorul persoanei prejudiciate va intocmi dosarul de dauna si va plati despagubirea. Din acest moment consumatorul poate aprecia servicii asiguratorului pe care la ales la incheierea RCA. Dupa efectuarea platii despagubirii, asiguratorul RCA al pagubitului,  recupereaza plata despagubirii de la asiguratorul persoanei vinovate. Daca asiguratorul RCA al persoanei vinovate nu plateste in termen despagubirea, dosarul de dauna devine titlu de creanta si poate fi investit cu formula executorie. Clauza de decontare directa de la RCA este similara unui risc asigurat dintr-o polita CASCO.

Cat costa asigurarea RCA cu decontare directa?

Fiecare societate de asigurare isi stabileste tariful de decontare directa. Alegerea clauzei de decontare directa poate creste pretul RCA cu 10-30%. Pretul de decontare directa este calculat si prezentat separat fata de tariful de prima RCA.

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu