RCA decontare directa

Asigurarea RCA cu decontare directa (DD)

Clauza de decontare directa este serviciul de gestionare a daunelor de către asigurătorii RCA a propriilor asiguraţi. Aceasta clauza este facultativa si se plateste separat de pretul RCA. Decontarea directa a fost introdusa de ASF ca obligativitate de ofertare prin Legea nr. 132 / 2017

Cand cumpar clauza de decontare directa

In cazul in care cumperi online polita RCA de la rca.IrisAG.ro, urmareste ca optiunea de decontare directa sa fie bifata in formularul online. Aceasta clauza se achizitioneaza odata cu polita RCA. Daca nu ai asigurare CASCO, este indicat sa cumperi RCA cu DD.

Cat costa RCA + clauza DD

Fiecare societate de asigurare isi stabileste tarifele de decontare directa. Alegerea acestei clauze poate creste pretul RCA cu 10-30%. Tariful este calculat si prezentat separat fata de tariful de prima RCA.

Cum beneficiez de clauza DD

Pentru a beneficia de clauza de decontare directa trebuie sa indeplinesti urmatoarele 5 conditii:

  1. Accidentul sa se aiba loc pe teritoriul Romaniei.
  2. Accidentul sa aiba loc intre 2 vehicule inmatriculate/inregistrate in Romania.
  3. Cele 2 autovehicule sa sa detina asigurare RCA valabila la data evenimentului.
  4. Din accident sa rezulte prejudicii produse exclusiv vehiculelor.
  5. Din accident sa nu se rezulte vatamari corporale.

Cum functioneaza clauza de decontare directa

Daca ai asigurarea RCA cu clauza de decontare directa, te poti adresa propriului asigurator. Acesta va intocmi dosarul de dauna si va plati despagubirea.  Dupa efectuarea platii despagubirii, asiguratorul tau RCA, va recupera plata despagubirii de la asiguratorul persoanei vinovate. 

Serviciul de recuperare a daunelor este similar unui risc asigurat dintr-o polita CASCO. Daca asiguratorul RCA al persoanei vinovate nu plateste in termen despagubirea, dosarul de dauna devine titlu de creanta si poate fi investit cu formula executorie.

Citeste mai mult in Legea RCA

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu