Informatii asigurare RCA

Informatii asigurare RCA

Obtine mai multe informatii despre asigurarea RCA inainte de a incheia polita. Odata emisa asigurarea RCA aceasta nu se mai poate anula. 

Este bine sa iei in calcul si asigurarea CASCO a autovehiculului, sau cel putin clauza de decontare directa. Se estimeaza ca in Romania, aproximativ 25% din vehiculele inmatriculate sau inregistrate, circula fara asigurare RCA valabila. De aceea, este bine sa-ti protejezi autovehiculul in orice situatie de avarii, furt, fenomene atmosferice sau daca esti lovit de o masina neasigurata. 

Acum ai posibilitatea sa inchei Asigurari la IrisAG.ro pentru orice tip de vehicul. Afla care sunt principalele beneficii cand inchei asigurare RCA online. Cand inchei o asigurare auto, este bine sa fii informat despre riscurile acoperite, excluderi, fransize si ce obligatii ai in cazul producerii unui eveniment rutier. De asemenea, este bine sa cunosti procedura de despagubire/ daune, sau sa apelezi la serviciile noastre de consultanta.

Consulta documentul PID RCA unde sunt sintetizate informatii pe scurt despre asigurare RCA.  Conform Normei ASF nr. 22/2021 a ASF, distribuitorii de asigurari trebuie sa ofere clientilor informatii despre produsul de asigurari, inca din faza precontractuala.  

Solicita oferta asigurare RCA:

Informatii asigurarea RCA auto inmatriculate/ in vederea inmatricularii

Asigurarea RCA pentru auto inmatriculate

Pentru vehiculele inmatriculate – asigurarea RCA se incheie cand autovehiculul este inmatriculat in Romania si proprietarul curent este persoana trecuta in talonul masinii.

Sunt situatii cand vehiculul este instrainat fara a fi inmatriculat pe numele noului proprietar. In aceste conditii, asigurarea RCA nu se poate incheia pe numele fostul proprietar fara consimtamantul acestuia. In cazul unui eveniment rutier, despagubirile vor fi incasate doar de catre proprietarul mentionat in talonul auto.

Asigurarea RCA pentru auto in vederea inmatricularii

Pentru vehiculele neinmatriculate – asigurarea RCA se incheie la data cand achizitionezi un autovehicul nou sau rulat / second hand si urmeaza sa-l inscrii in circulatie. 

Proprietarii de vehicule sau mandatarii acestora sunt obligati sa le inmatriculeze, inainte de a le pune in circulatie, conform OUG nr. 95/ 2002. La inmatriculare, proprietarii vehiculelor sau detinatorii mandatati ai acestora, cu exceptia vehiculelor noi, trebuie sa faca dovada certificarii autenticitatii sau a identificarii acestora de catre autoritatea competenta.

Asigurarea RCA pentru vehicule inregistrate la primarie

Pentru vehicule inregistrate la primarie – asigurarea RCA se incheie pentru autovehicule speciale care nu necesita inmatriculare la politie: ex scuter pana in 50 cc

Vehiculele supuse inregistrarii la primarie sunt: tractoarele agricole sau forestiere, remorcile destinate a fi tractate de catre acestea, troleibuzele, mopedele și cvadriciclurile usoare (cu doua sau trei roti) sau cvadriciclurile omologate potrivit legii, precum si tramvaiele si vehiculele cu tractiune animala.  Ordinul nr. 1.501 din 13 noiembrie 2006 reglementeaza procedura inmatricularii, înregistrarii, radierii si eliberarea autorizatiei de circulatie provizorie sau pentru probe a vehiculelor.

Asigurarea RCA pentru vehicule in vederea inregistrarii la primarie

Asigurarea RCA in vederea inregistrarii – se incheiei atunci cand cumperi un autovehicul nou sau rulat ce indeplineste conditiile inregistrarii la primarie si nu inmatricularii.

Inregistrarea vehiculelor se realizeaza la nivelul primariilor comunelor, oraselor, municipiilor, pe a caror raza teritoriala isi au domiciliul, proprietarii vehiculelor. Procedura de inregistrare, evidenta si radiere a vehiculelor la nivelul primarilor comunelor, ai oraselor, ai municipiilor si ai sectoarelor municipiului Bucuresti se stabileste prin hotarare a consiliului local, cu avizul consultativ al Directiei regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor.

Perioadele de asigurare RCA

Asigurare RCA pentru 1, 6 sau 12 luni

Poliţa de asigurare RCA are tariful calculat pentru 12 luni, dar se poate incheia si pe perioade subanuale de la 1 la 12 luni.

Pentru perioade mai mici de 12 luni, pretul RCA nu se imparte la 12 luni si se inmulteste cu numarul de luni. Pentru perioade subanuale, societatile de asigurare aplica coeficienti de ajustare al pretului.

Dovada valabilitatii asigurarii RCA pentru autovehicule, o constituie:

 • poliţa de asigurare RCA emisă de către asigurătorul RCA
 • Cartea Verde, eliberată de asigurătorii RCA din alte state, cu valabilitate pe teritoriul României
 • asigurare de frontieră pentru vehiculele înmatriculate/înregistrate în afara Spaţiului Economic European şi a Confederaţiei Elveţiene

Intrarea in valabilitate asigurare RCA

De cand este valabila asigurarea RCA :

 • din ziua următoare celei în care expiră valabilitatea contractului RCA anterior, pentru asiguratul care îşi îndeplineşte obligaţia încheierii asigurării cel mai târziu în ultima zi de valabilitate a acesteia
 • din ziua următoare celei în care s-a încheiat contractul RCA, pentru persoanele care nu aveau o asigurare RCA valabilă la momentul încheierii noii asigurări
 • din momentul eliberării contractului de asigurare, dar nu mai devreme de data intrării în vigoare a autorizaţiei provizorii de circulaţie sau a înmatriculării/înregistrării vehiculului, pentru vehiculele comercializate care urmează să fie înmatriculate/înregistrate

Pana cand este valabila asigurarea RCA :

 • pana la data la care proprietarul vehiculului notifică asigurătorul RCA referitor la transmiterea dreptului de proprietate asupra vehiculului
 • pana la data la care vehiculul este radiat din circulaţie
 • pana la implinirea termenului stabilit în contractul RCA.

Valabilitatea asigurarii RCA poate fi verificata in baza de date gestionata de BAAR

Informatii cu tarile in care este valabila asigurarea RCA

 • asigurarea RCA este valabila in Romania si in tarile mentionate in contractul de asigurare
 • unele societati de asigurare nu oferta la acelasi pret valabilitatea RCA in toate statele semnatare ale conventiei Carte Verde
 • daca pe asigurarea RCA ai barata o tara in care te deplasezi, va trebui sa inchei o asigurare separata Carte Verde

Despre asigurarea CARTE VERDE:

Pentru vizualizarea ghidului referitor la folosirea documentul Carte Verde apasati AICI

Harta Birourilor nationale Carte Verde este disponibila AICI

Informatii privind Asigurarea de FRONTIERA:

Se pot incheia asigurari de frontiera in Romania pentru autovehicule neasigurate, inmatriculate in alte state decat statele din Spatiul Economic European (vezi lista) si Elvetia. Se considera neasigurate autovehiculele pentru care incheierea asigurarii RCA in Romania este obligatorie si pentru care nu se prezinta documente de asigurare valabile (Carte Verde sau Asigurare de frontiera eliberata in alte state).

Nu se pot incheia asigurari de frontiera in Romania pentru vehiculele inmatriculate in statele din Spatiul Economic European si Elvetia.

Asigurarea de frontiera incheiata in Romania este valabila in toate statele din Spatiul Economic European si in Elvetia. Modelul documentului Asigurare de frontiera, il gasiti AICI. Asigurarea de frontiera se incheie pe o perioada de 30 de zile.

Pentru autovehicule inmatriculate in statele din lista, se poate incheia o singura asigurare de frontiera pentru 30 de zile. Pentru autovehicule inmatriculate in celelalte state pentru care incheierea asigurarii de frontiera in Romania este permisa, asigurarea se poate prelungi pentru inca o perioada de 30 de zile, ori de cate ori se solicita.

Informatii asigurari complementare RCA

Tractare rutiera auto:

Obiectul asigurarii in constituie serviciile de tractare auto, în regim 24 ore din 24, conform conditiilor de asigurare. Se consideră risc asigurat situția în care, ca urmare a accidentului rutier, Autovehiculul nu mai este în stare de funcţionare.

Cheltuieli acoperite:

a) încărcarea Autovehiculului pe platformă ca urmare a avariilor suferite într-un accident rutier;
b) transportul pe platformă a Autovehiculului încărcat până la locul solicitat de Beneficiar, în limita distanţei de 175 km (distanța se calculează dus-întors din locul de încărcare până la destinație);
c) descărcarea Autovehiculului de pe platformă;

Se acoperă cheltuielile necesare pentru un eveniment asigurat în cazul asigurărilor încheiate pe perioadă de 1-6 luni, respectiv pentru cel mult două evenimente asigurate în cazul asigurărilor încheiate pe perioadă de 7-12 luni.

Asigurarea de accidente a persoanelor:

Acopera riscurile de invaliditate permanenta si deces. Extinderi speciale: fracturi osoase si imobilizare in aparat gipsat. 

Sume asigurate:

 • deces: 2.250 Lei;
 • invaliditate permanenta totala: 4.500 Lei;
 • fracturi osoase: 450 Lei;
 • imobilizare in aparat gipsat: 22,5 Lei/ Zi maxim 45 zile.

Asigurarea se incheie numai pe teritoriul Romaniei. Nu se asigura persoanele:
– care au o invaliditate permanenta mai mare de 50%;
– care prezinta probleme cu privire la starea sanatatii şi ca urmare au nevoie de îngrijire (persoanele care sunt dependente de ajutor strain pentru îndeplinirea treburilor zilnice);
– cu boli psihice.

Asigurarea de sanatate:

Acopera costurile/cheltuielile medicale generate de accidentarea și/sau îmbolnăvirea Asiguratului și care au avut ca urmare accesarea beneficiilor acoperite, conform planului de asigurare menționat în poliță.

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu