Incheie asigurare RCA online

RCA online 100% de la IRIS AG Broker de Asigurare

Oferte asigurare RCA online pentru toate categoriile de autovehicule

 • alegi singur cel mai bun pret RCA
 • cumperi o asigurare auto RCA online de acasa
 • calculezi oferta RCA de la mai multi asiguratori
 • alegi perioada de asigurare pe 1, 6, 12 luni sau pe alte perioade subanuale
 • asigurare RCA pentru orice tip de autovehicul
 • asigurare RCA pentru orice destinatie a autovehiculului
 • platesti asigurarea RCA online cu cardul
 • primesti pe email RCA pe email
 • RCA-ul este valabil in format electronic
 • reinnoire usoara a urmatoarei polite RCA
 • folosim protocoale de securitate sigure

Avantaje asigurari auto RCA online la IrisAG.ro:

Obtine online preturi de asigurare RCA pentru perioade de la 1 luna pana la 12 luni. Daca nu doresti sa introduci singur datele pentru calcularea RCA online, poti solicita asigurare RCA la distanta (Offline) AICI.

Lipsa politei RCA se sanctioneaza prin retragerea placutelor de inmatriculare, retinerea certificatului de inmatriculare al autovehiculului sau/si amenzi cu sume cuprinse intre 1000 si 2000 lei.

Asigurare RCA online autoturism

Asigurarile RCA pentru autoturisme sunt cele mai vandute produse de asigurare online. La IrisAG.ro poti incheia asigurare auto RCA atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. Preturile RCA la autoturisme difera in functie de marca auto, de capacitatea cilindrica, de varsta proprietarului, de domiciliul unde este inmatriculat si de istoricul de daunalitate (bonus/ malus) al proprietarului.

Pentru a plati un pret RCA online mai mic, multe persoane inmatriculeaza autoturismele pe numele unor rude mai in varsta. Aceasta solutie este viabila ca pret pe termen scurt. Pe termen lung, proprietarul adevarat al autovehiculului nu va inregistra un istoric de asigurare auto, iar in cand va inmatircula auto pe numele lui, va plati mai mult la RCA.

Asigurare RCA online motocicleta

Asigurarile RCA online pentru motociclete se pot incheia si pe perioade subanuale. Avand in vedere caracterul sezonier de circulatie cu motocicleta, polita RCA se poate emite atunci cand circuli. Pretul RCA la motociclete nu este mare in comparatie cu RCA-ul la autoturisme.  In aceeasi categorie cu motocicletele intra si asigurarea RCA a scuterelor sau ATV-urile.

Odata cu asigurarea RCA poti incheia si asigurarea CASCO sezoniera pentru motocicleta. Polita CASCO MOTO acopera riscurile de stationare pe tot parcursul anului si riscul de avarii in sezonul Martie – Noiembrie.

Asigurare RCA online autotractor (camion) sau autobuz (microbuz)

Asigurarile RCA pentru autotractoare (camioane), autobuz (microbuz)  se emit mai mult pentru persoane juridice. Daca autotractorul/ autobuzul este inmatriculat pe persoana fizica, exista asiguratori care solicita o declaratie, ca nu se executa transport comercial cu autovehiculul respectiv. Acest lucru se intampla intrucat tarifele RCA pentru proprietari persoane fizice sunt mai mici decat pentru persoane juridice.

De aceea, atunci cand solicitati RCA online pentru camioane, la unele societati de asigurare s-ar putea ca pretul sa nu fie afisat. Recomandam ca in astfel de cazuri, sa utilizati modalitatea de incheiere RCA offline, prin transmiterea pe email a informatiilor si documentelor (CI, Talon). 

Asigurare RCA online semiremorca

Asigurarea RCA a semiremorcilor se poate incheia online pe perioade de la 1 luna la 12 luni. Pretul RCA al remorcilor/ semiremorcilor este mai mic decat al autovehiculului tractor, pentru ca asigurarea are acoperire doar daca nu sunt atasate de acesta. Daca evenimentul se produce in timp de remorca/ semiremorca este atasata vehicului tractor, raspunderea apartine vehiculului tractor.

Asiguratorul RCA al vehiculului tractor poate exercita dreptul de regres asupra asiguratorului RCA al remorcii/semiremorcii, in cazul in care dovedeste ca prejudiciul s-a produs ca urmare a unei defectiuni tehnice a remorcii/semiremorcii.

Asigurare RCA online cu decontare directa

Decontarea directa este serviciul auxiliar de gestionare a daunelor de catre asiguratorii RCA a propriilor asigurati. Achizitia clauzei optionale de decontare directa se poate face odata cu asigurarea RCA online. Serviciul de decontarea directa este optional si este taxat suplimentar de prima RCA.

Daca optezi pentru clauza de decontare directa poti obtine despagubiri si pentru:

 • prejudicii materiale, inclusiv costuri de radiere și inmatriculare, costuri cu taxe de timbru, cheltuieli cu limitarea prejudiciului sau diminuarii valorii vehiculului dupa reparatii, cheltuieli de transport;
 • costuri privind readucerea vehiculului in starea dinaintea evenimentului asigurat;
 • prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat, inclusiv inlocuirea temporara a vehiculului;
 • cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana prejudiciata.

Odata cu emiterea asigurarii RCA online, unele companii de asigurare ofera pe langa serviciul de decontare si cheltuieli cu asistenta juridica, efectuate dupa initierea de catre pagubit a actiunii penale ca urmare a producerii unui eveniment rutier soldat cu victime, acoperit de asigurarea RCA.

Cum alegi asigurarea RCA online

Cele mai multe persoane aleg asigurarea RCA online in functie de pret. Dar pretul RCA nu este singurul criteriu care trebuie luat in calcul atunci cand cumperi o polita RCA.

Buna reputatie a societatii de asigurare si a intermediarului de asigurari, sunt foarte importante. Chiar daca asiguratul RCA nu beneficiaza direct de despagubirea propriului RCA, in caz de litigiu, asiguratul poate fi chemat in judecata ca intervenient.

Cand alegi asigurarea RCA trebuie sa vezi si care este oferta intermediarului privind consultanta oferita. Pe parcursul valabilitatii politei RCA, pot apare modificari cum ar fi schimbarea domiciliului asiguratului sau a numarul de inmatriculare, care trebuiesc gestionate de emitentul politei RCA. 

Daca ai cumparat asigurare RCA online, verifica cine iti gestioneaza polita de asigurare si cum beneficiezi de consultanta. In caz de dauna poti apela la serviciile brokerului de asigurare pentru deschiderea dosarului de dauna.

Cum platesti asigurarea RCA online

Daca inchei asigurari la IrisAG.ro, poti sa platesti RCA-ul online in siguranta cu cardul. Dupa procesarea platii, asigurarea RCA va fi livrata pe email la adresa indicata. 

Plata Online se realizeaza cu card bancar Visa/Maestro/Mastercard prin EuPlatesc.In cazul optiunii de plata “Online prin card bancar” veti fi redirectionat catre pagina securizata a procesatorului de plati unde veti completa un formular cu informatiile despre cardul dumneavoastra.

Platile cu carduri de credit/debit emise sub sigla Visa si MasterCard (Visa/Visa Electron si MasterCard/Maestro) se efectuaeaza prin intermediul sistemului “3-D Secure” dezvoltat de organizatiile de carduri Visa/MasterCard si care asigura tranzactiilor on-line acelasi nivel de securitate ca al celor realizate la bancomat sau in mediul fizic, la comerciant.“3-D Secure” asigura in primul rand ca nici o informatie legata de cardul dumneavoastra nu este transferata sau stocata, la nici un moment de timp, pe serverele magazinului virtual.

Verifica polita RCA dupa emiterea online

Verifica corectitudinea datelor daca ai incheiat asigurare RCA online, dupa ce o primesti pe email. Daca sunt elemente care nu corespund certificatului de inmatriculare, acestea se pot corecta prin emiterea unui duplicat de asigurare.

Atentie! Polita RCA nu se poate anula/ denunta, decat in cazurile prevazute expres in lege.

Daca vei calatori in statele in care asigurarea RCA nu este valabila, va trebui sa inchei o asigurare Carte Verde sau o alta asigurare de raspundere auto cu valabilitate in tara respectiva.

i. Tarile valabile pe asigurarea RCA (CARTE VERDE)

Asigurarea RCA este valabila si in afara Romaniei, in tarile inscrise in documentul de asigurare. Atunci cand anumite tari sunt barate cu semnul „X”, inseamna ca in aceste state, RCA-ul nu este valabil. De aceea, daca intentionezi sa te deplasezi in afara tarii (ex. in concendiu), este bine ca inainte de plecare sa verifici tarile in care RCA-ul este valabil.

Daca vei calatori in statele in care asigurarea RCA nu este valabila, va trebui sa inchei o asigurare Carte Verde sau o alta asigurare de raspundere auto cu valabilitate in tara respectiva.

Atentie! Chiar daca initial tariful RCA online a fost mai mic, in final poti plati mai mult pe asigurare daca va trebui sa mai inchei o alta polita in tara de destinatie.

ii. Perioada de valabilitate RCA

Verifica daca perioada de asigurare inscrisa pe polita este cea corecta. Daca ai nevoie de o alta asigurare in prelungire, trebuie sa stii ca asiguratorii RCA incheie contracte RCA a caror valabilitate incepe la cel mult 30 de zile dupa data emiterii acestora.

iii. Clasa Bonus – Malus

Verifica ce clasa de Bonus – Malus ai pe polita de asigurare. Sistemul Bonus-Malus influenteaza prima de asigurare in functie de daunalitatea realizata in perioada de referinta.

Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, la reinnoirea politei RCA online vei beneficia de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare.

In cazul in care nu ai inregistrat daune, dar clasa Bonus/ Malus este inferioara celei anterioare, ceva nu este in regula. Va trebui sa ne contactezi pentru verificarea istoricului de dauna.

Cum obtii certificat de daunalitate

Baza de date cu asigurarile obligatorii de raspundere civila auto incheiate pe teritoriul Romaniei, contine si informatiile privind daunalitatea. Certificatul de daunalitate este un document care contine informatii referitoare la daunele inregistrate pe parcursul ultimilor 5 ani de asigurare. 

Certificatele se emit prin aplicatia AIDA.info si sunt generate in urma procesului de inrolare (inregistrare) in aplicatie. Certificatul de daunalitate se genereaza prin utilizarea datelor si informatiilor inregistrate, de catre asiguratorii RCA, in baza de date AIDA.

Documentul poate fi util in scopul incheierii unei asigurari RCA si in alte tari.  asigura tranzactiilor on-line acelasi nivel de securitate ca al celor realizate la bancomat sau in mediul fizic, la comerciant.“3-D Secure” asigura in primul rand ca nici o informatie legata de cardul dumneavoastra nu este transferata sau stocata, la nici un moment de timp, pe serverele magazinului virtual.

Cum afli valabilitatea asigurarii RCA

Valabilitea unei asigurari RCA si asiguratorul emitent, se pot verifica in baza de date AIDA gestionata de BAAR (Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania). Criteriul de cautare poate sa fie dupa seria de sasiu (seria VIN) sau dupa numarul de inmatriculare. Daca asigurarea este valabila, se mentioneaza data pana la care aceasta este valabila si asiguratorul emitent.

Baza de date AIDA afiseaza informatii din ultimii 5 ani calculati de la data interogarii. Pentru informatii mai vechi de 5 ani, se pot contacta asiguratorii care au emis politele de asigurare valabile pentru perioadele respective. 

Politia va beneficia de o aplicatie de verificare a valabilitatii RCA din perspectiva fotografierii numarului de inmatriculare. In cateva fractiuni de secunda aplicatia interoghează baza de date AIDA si se afla daca masina este asigurata sau nu.

Cum se calculeaza tariful asigurarii RCA

Tarifele RCA sunt calculate in functie de strategia adoptata de catre societatile de asigurare. Societatile de asigurare stabilesc tarifele RCA pe segmente de riscuri omogene, pe perioade de un an, calculate pe principii actuariale general acceptate. Preturile RCA pot fi modificate oricand de asiguratori, fara notificarea prealabila.

Tarifele de prima RCA sunt certificate de catre un actuar avizat de către A.S.F.. Actuarul certifica ca tarifele au fost calculate in conformitate cu dispozitiile legale in vigoare. Tarifele practicate de asiguratori sunt diferite fata de tarifele de referinta aprobate de A.S.F.. Tarifele de prima aferente decontarii directe sunt calculate distinct fata de tariful de prima RCA.

Semestrial ASF publica tarife de referinta RCA, determinate pe baza datelor statistice de la nivelul pietei de asigurari RCA, cu caracter orientativ.

Ce acopera asigurarea RCA

Asigurarea de raspundere civila auto obligatorie acopera daunele provocate de vehicul asigurat catre o terta parte. Asigurarea RCA are acoperire daca evenimentul care a provocat daunele s-a produs in perioada de valabilitate a politei, in limitele prevazute in contractul de asigurare.

i. Asigurarea RCA acopera urmatoarele despagubiri:

 • vatamari corporale sau deces
 • prejudicii materiale
 • prejudicii reprezentand consecinta lipsei de folosinta
 • cheltuieli de judecata
 • cheltuieli transport vehicul avariat
 • alte costuri potrivit legi.

ii. Asigurari sau clauze complementare asigurarii RCA online:

Legislatie Asigurari RCA

Noutati! In Monitorul Oficial Partea I nr. 571 din 10.06.2022 a fost publicata Norma nr. 18 de modificare a Normei nr. 20/2017 privind asigurările auto din România. 

Cele mai importante modificari aduse Normelor privind asigurarile auto, sunt urmatoarele:

 • Indiferent de canalul de distribuție utilizat (inclusiv online), asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat. Oferta RCA este valabilă pentru o perioadă de minimum 10 zile lucrătoare.
 • Incepand cu data de 15.10.2022 formularul de „Constatare amiabilă de accident”, poate fi incheiat si in format electronic. Formularul “Constatare amiabilă de accident” in format electronic are aceeași valoare juridică cu cea a formularului tipărit.  În cazul completării formularului de ”Constatare amiabilă de accident”  în format electronic, datele completate și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule implicate în accident sunt preluate de dispozitivul pe care se completează formularul.

Primul pas este să descarci aplicația Amiabila, care este disponibilă gratuit și poate fi utilizată indiferent de sistemul de operare al telefonului smart.

Pentru mai multe informatii puteti accesa site-ul amiabila.com