Asigurarea RCA

Cat costa Asigurarea RCA?

Asigurarea RCA este obligatorie pentru detinatorii de vehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii. Pretul la asigurarea RCA variaza in functie de mai multi factori. Cei mai importanti sunt: marca vehiculului, capacitatea cilindrica, masa maxima autorizata, putere si localitatea unde este inmatriculat.

Tariful RCA este diferit si in functie de varsta proprietarului sau de clasa bonus / malus inregistrata, respectiv istoricul de daune.

Pentru a obtine oferta de asigurare RCA trebuie sa furnizezi datele vehicului (copie talon) si datele proprietarului (copie CI/ CUI).

Perioada de asigurare RCA

Cel mai bun pret la asigurarea RCA este pentru 12 luni de asigurare. Pentru perioade subanuale, prima de asigurare nu se imparte la 12 luni si se inmulteste cu numarul de luni.

Unele societati de asigurare tarifeaza RCA pentru perioade de 1-3 luni la fel ca pentru 6 luni de acoperire.

Data de intrare in vigoare a politei RCA este din ziua urmatoare celei in care expira valabilitatea politei anterioare, sau din ziua urmatoare celei in care se incheie contractul RCA.

Asigurarea RCA de la distribuitori autorizati

Asigurarea RCA este cea mai importanta asigurare pentru ca acopera toate daunele pe care le producem altor persoane. Din aceasta cauza, este recomandat sa inchei polita RCA la distribuitori/ brokeri de asigurare autorizati.

Atunci cand cumperi RCA, verifica daca consultantul de asigurari iti oferta suport daca vinzi masina, sau daca esti implicat intr-un accident rutier. Ar trebui ca alegerea unde sa inchei asigurarea sa fie facuta in functie de serviciile oferite de broker si de experienta acestuia.

Cumperi RCA online sau la sediu?

Piata online de vanzare a asigurarilor RCA este in continua dezvoltare. Pe internet gasesti mai multe platforme de vanzare RCA si te intrebi pe care sa o alegi daca iti faci asigurare online.

Pentru a gasi raspuns la aceasta intrebare, primul pas ar fi sa contactezi telefonic firma care iti vinde asigurarea RCA. Cu singuranta ca printr-o discutie de numai cateva minute, iti poti da seama daca este ceeace iti doresti.

Al doilea pas ar fi sa te deplasezi la biroul distribuitorului de asigurari pentru a te informa direct. Dar daca sediul este departe de tine, aceasta varianta nu este cea mai buna alegere.

Valabilitatea RCA

Asigurarea RCA este valabila in Romania si in tarile mentionate in polita de asigurare (Carte Verde). Perioada de valabilitate a politei RCA este cea inscrisa in contractul de asigurare. 

Daca te deplasezi intr-o tara unde RCA-ul nu este valabil, va trebui sa inchei separat asigurare Carte Verde. In acest caz costul asigurarii poate creste semnificativ.

Valabilitatea unei polite RCA se poate verifica in aplicatia AIDA, la o anumita data, in functie de numarul de inmatriculare sau seria de sasiu.

Articole anterioare
Articole noi