Asigurare RCA pentru biciclete si trotinete la cele mai bune preturi. 

Ca urmare a dezvoltării tehnologice, pe piața din România au intrat numeroase vehicule motorizate. Acestea produc accidente din care rezultă daune materiale dar și vătămări corporale, care trebuiesc asigurare RCA.

Solicita informatii pentru asigurarea RCA biciclete si trotinete

Asigurare RCA biciclete si trotinete electrice

Asigurarea RCA pentru biciclete si trotinete electrice este obligatorie incepand cu luna Ianuarie 2024. Daca esti proprietarul unei biciclete sau trotinete electrice cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, trebuie sa inchei RCA.

Potrivit Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie, trebuie incheiata asigurare RCA si pentru:

a) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h; sau

b) orice mijloc de transport pe uscat cu propulsie proprie cu masă proprie mai mare de 25 kg și o viteză maximă constructivă mai mare de 14 km/h.

Nu se asigura fotoliile rulante sau alte vehicule similare cu propulsie proprie, destinate persoanelor cu dizabilitati fizice locomotorie.

Motive care justifică obligativitatea incheierii RCA pentru biciclete si trotinete electrice,  este problematica acoperirii despăgubirilor victimelor accidentelor de circulație, produse de persoanele care utilizeaza astfel de mijloace de transport.

Limitele de răspundere asigurare RCA biciclete si trotinete electrice

Pagubele din accidente produse de biciclete si trotinete electrice, sunt acoperite de asigurarea RCA in limita a:

a) 6.434.740 lei – pentru prejudicii materiale produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate

b) 31.926.210 lei – pentru vătămări corporale şi decese, inclusiv pentru prejudicii fără caracter patrimonial produse în unul şi același accident, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate.

Reguli pentru circulatia bicicletelor si trotinetelor electrice

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 13 din 4 februarie 2020, pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, se prevede ca:

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani;

 Bicicletele, mopedele și trotinetele electrice care circulă pe drumurile publice trebuie să fie echipate cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente. Este interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare;

 Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani, atunci când se deplasează pe partea carosabilă;

–  Se interzice transportul pasagerilor pe trotinete electrice.

La nivel național, în perioada 2016 – 2019, au fost înregistrate 192 de accidente rutiere cu implicarea conducătorilor de trotinete electrice. În urma acestor evenimente, un conducător de trotinetă electrică a decedat, 37 au fost răniți grav, iar  156  răniți ușor.