Pentru asigurarea cainilor sunt necesare datele contractantului asigurarii si informatii despre cainii si locatiile in care sunt tinuti.

Solicita informatii pentru asigurarea cainilor

Asigurarea cainilor periculosi sau agresivi

Asigurarea cainilor periculosi sau agresivi este obligatorie prin lege precum RCA-ul. Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 55/2002 proprietarii cainilor periculosi sau agresivi, trebuie sa incheie asigurare de raspundere civila. Pentru acoperirea daunelor pe care acestia le pot provoca, legea nu solicita o anumita limita raspundere pentru asigurarea cainilor.  De asemenea, nici riscurile ce ar trebui sa fie acoperite nu sunt mentionate. Singura cerinta legala este existenta unei asigurari de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de cainii.

Pe piata asigurarilor din Romania se intalnesc mai multe produse de asigurare a animalelor de companie. Dar cea mai potrivita oferta este acea care intruneste nevoile si necesitatile clientului.  Astfel, daca ai completat formularul de asigurare, vei primi oferta personalizata pentru asigurarea animalului tau de companie.

Ce caini intra in categoria celor periculosi

Daca este deja proprietarul unui caine, cu siguranta stii daca acesta este periculos sau nu. Totusi, trebuie sa amintim ca prin lege, cainii periculosi au fost impartiti in doua categorii:

  • categoria I: cainii de lupta şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu caini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metisii lor;
  • categoria a II-a: cainii din rasele Staffordshire Bull Terrier, American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobanesc Caucazian, Cane Corso şi metisii lor

Ce se intelege prin caini agresivi

a) orice caine care, fără să fie provocat, musca sau ataca persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;

b) orice caine care participa la lupte între caini sau care a fost antrenat în acest scop.

Riscuri asigurate prin asigurarea cainilor

In limitele sumelor asigurate precizate in contractul de asigurare, se pot acorda despagubiri pentru: 

a. prejudiciile de care asigurații răspund în baza legii față de terțele persoane păgubite ca urmare a vătămărilor corporale, decesului sau avarierii ori distrugerii unor bunuri, consecința unor acte ale animalului pe care îl au în proprietate, petrecute în perioada asigurată;

b. cheltuielile făcute de asigurat în situațiile în care se impune eutanasierea câinelui devenit agresiv, dar numai dacă s-a făcut la dispoziția unui medic veterinar sau a organelor veterinare;

c. cheltuielile rezonabile făcute de asigurat în procesul civil dacă a fost obligat la dezdăunare;

d. cheltuieli de judecată făcute de reclamant pentru îndeplinirea formalităților legale în vederea obligării asiguratului la plata despăgubirilor, dacă asiguratul a fost obligat prin hotărâre judecătorească la plata acestora.

Riscurile si acoperirile efective, vor trebui verificate in conditiile specifice de asigurare.

Conditii pentru asigurarea cainilor

In primul rand persoana asigurata trebuie sa aiba varsta minimă de 18 ani, cu capacitate deplina de exercitiu si care sa nu fi fost condamnată anterior pentru infracțiuni contra persoanelor. Nu pot fi primite in asigurare persoanele carora li s-a retras dreptul de proprietate sau paza asupra unui caine. 

In al doilea rand, cainii trebuie sa aiba varsta cuprinsa intre 6 luni si 8 ani. Acestia trebuie sa fie inregistrati si vaccinati potrivit normelor legale in vigoare pentru rasa din care fac parte.

Nerespectarea obligatiilor de a incheia o asigurare de raspundere civila pentru eventualele pagube produse de animale se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 Lei. 

Cine este beneficiarul la asigurarea cainilor

De asigurarea cainilor de raspundere civila, beneficiaza tertele persoane pagubite. Acestea sunt persoanele straine de contractul de asigurare, care nu se afla în raport de subordonare cu asiguratul si fata de care acesta este raspunzator civil potrivit legii. Asigurarea produce efecte doar in cazul in care a produs persoanelor terte un prejudiciu prin savarsirea din culpa a unui fapt ilicit. 

Cainii pot produce multe pagube si vatamari, cum a fost cazul tragediei de pe Lacul Morii. Acel eveniment in care un om a murit muscat de caini, ne aminteste ca animalele domestice pot provoca daune substantiale. De acee, daca esti proprietarul unui caine, ia in calcul asigurarea de raspundere civila.