Asigurare CMR International si intern

Asigurarea CMR intern si international este o asigurare obligatorie pentru operatorii de transport rutier care efectuează transporturi de marfuri, conform legislatiei europene. Asigurarea CMR se incheie pentru autoutilitare de 3,5 tone, 7,49 tone, sau pentru remorci/ semiremorci.

Solicita informatii despre asigurarea CMR.

Ce acoperă polita de asigurare CMR?

Asigurarea CMR (Convenția cu privire la contractul de transport internațional de mărfuri pe sosele) acopera raspunderea carausului conform Conventiei C.M.R. pentru pierderea totala sau partiala a marfurilor sau avarierea acestora, produse in timpul transportului intern sau international. Iata cateva informatii importante despre asigurarea CMR:

Riscuri asigurate: Asigurarea CMR acoperă daunele si pierderile care pot surveni marfurilor in timpul transportului rutier international sau intern. Aceasta acopera daunele datorate din vina transportatorului, precum: accidentele rutiere, furturilor si altor evenimente.

  1. Obligatie legala: In multe tari europene, transportatorii rutieri sunt obligati să aiba o asigurare CMR pentru a putea desfasura transporturile de marfuri.
  2. Conditii de acoperire: In general riscurile acoperite sunt cele mentionate in Conventia CMR. Este important sa cititi cu atentie polita si sa intelegeti ce evenimente sunt acoperite si care nu sunt.
  3. Despagubiri: Daca apare o situatie in care marfurile sunt deteriorate sau pierdute in timpul transportului, proprietarul marfurilor poate depune o cerere de despagubire. Cu toate acestea, cuantumul despagubirii poate fi limitat conform convenției CMR si legii nationale.
  4. Cum sa obțineti asigurare CMR: Pentru a obtine o asigurare CMR, trebuie sa completati formularul de asigurare si sa atasati documentee solicitate. Ulterior veti primi mai multe oferte de asigurare, conditii de asigurare si alte documente de informare.

Asigurarea CMR se incheie de catre transportator atunci cand efectueaza transportul rutier de marfuri contra cost, in baza licentei comunitare, precum si alte documente specifice stabilite prin reglementarile in vigoare. Asigurarea CMR este solicitata de expeditor/ beneficiarul marfurilor, sau de catre casele de expeditii. Aceasta asigurare acopera daunele produse marfurilor transportate cauzate in timpul executarii serviciilor de transport.

Asigurare CMR international

Asigurarea CMR international acopera daunele produse marfurilor pe timpul transportului efectuat pe teritoriul a doua tari diferite, din care cel putin una este semnatara a Conventiei CMR

Cand este pusa in sarcina transportatorului o despagubire pentru pierderea marfii pe transport international, aceasta este calculata dupa valoarea marfii la locul si in momentul primirii acesteia pentru transport. Totusi, cuantumul despăgubirii nu poate   depasi 8,33 unitati de cont pe kg de greutate bruta lipsa. Unitatea de cont reprezinta dreptul special de tragere (D.S.T.), asa cum este definit de Fondul Monetar International. Valoarea DST este afisat la cursul de schimb valutar al BNR.

Asigurare CMR intern

Asigurarea CMR intern acopera daunele produse marfurilor pe timpul transportului efectuat pe teritoriul Romaniei, de la expeditie pana la destinatie.

Cand este pusa in sarcina transportatorului o despagubire pentru pierderea marfii, pe transport intern, cuantumul despagubirilor nu poate depasi echivalentul in lei a 2,5 USD per kilogram greutate bruta lipsa, potrivit prevederilor Ordonantei nr. 27/ 2011. Pentru a efectua transport rutier naţional contră cost de mărfuri cu vehicule rutiere a căror masă maximă autorizată, inclusiv cea a remorcii/ semiremorcii, este cuprinsă între 2,4 tone şi 3,5 tone, transportatorii trebuie să fie autorizati de către autoritatea competentă.

Asigurare CMR individuala (per auto) sau CMR pentru tot parcul

Asigurare CMR individuala

Obiectul asigurarii il constituie acoperirea raspunderii civile a Asiguratului, angajata conform legii, pentru daunele cauzate Beneficiarilor unui transport rutier de bunuri/ auto asigurat, in baza contractului de transport international (Convenţia C.M.R.) sau intern.

Asigurarea CMR individuala se poate incheia fie pe cap tractor (autoutilitara), fie pe semiremorca (declarate sau nedeclarate), in functie de solicitare. Polita de asigurare se poate incheia pe 12 luni sau pe transport.

Asigurare CMR corporate (la cifra de afaceri)

Obiectul raspunderii preluate de polita CMR Corporate este acelasi cu cel al politei CMR individuale/ auto, si anume raspunderea civila a asiguratului, in calitate de transportator, pentru marfurile transportate pe cai rutiere, cu vehiculele rutiere mentionate expres in polita de asigurare.

Asigurarea CMR Corporate este destinata societatilor de transport care au Cifra de afaceri > 0,5 mil EUR ( realizata pe anul anterior/ estimata pentru anul de asigurare). Asigurarea CMR la cifra de afaceri optimizeaza acoperirea transportatorului, indiferent de numarul si vehiculele din parcul auto.

Avantaje ale asigurarii CMR corporate:

  • se emite o singura polita de asigurare pentru intreg parcul auto
  • limita de raspundere se negociaza per autovehicul si in in agregat
  • regularizarea primelor de asigurare se face periodic in functie de rata daunei
  • primele de asigurare se negocieaza in functie de rata daunei
  • intrarile si iesirile de vehicule pe polita nu afecteaza cota de regularizare, daca se mentin conditiile de risc

Sub-limite la asigurarea CMR corporate:

  • costurile cu distrugerea marfurilor avariate/ deteriorate
  • daunele provocate de fenomene naturale (furtuna, grindina, alunecare de teren, cutremur, etc.)
  • daunele cauzate marfurilor prin patrunderea de persoane neautorizate in vehicul
  • daunele datorate franarii bruste, stivuirii, ancorarii necorespunzatoare a marfurilor de catre Asigurat

Ce riscuri acopera asigurarea CMR ?

Asigurarea CMR acopera riscurile de avariere a marfurilor in caz de accident, furtul mafurilor sau deteriorarea acestora in cazul operatiunilor de incarcare – descarcare (daca sunt acoperite aceste riscuri). Cele mai importante clauze de asigurare sunt urmatoarele:

Acoperire asigurare CMR de baza

  • Avarierea sau pierderea marfurilor, conform Conventiei internationale C.M.R.
  • Depasirea termenului de livrare
  • Cheltuielile facute pentru limitarea pierderilor materiale si salvarea marfurilor transportate

Clauze suplimentare la asigurarea CMR

  • Riscul de furt
  • Marfuri perisabile (Frigo)
  • Cabotaj
  • Manipulare (incarcarea/ descarcarea marfurilor)
  • Asigurarea remorcilor nedeclarate
  • Asigurare container
  • Transport de autovehicule

Alte asigurari conexe transportului:

  • Raspunderea caselor de expeditie
  • Raspunderea operatorului de transport (ROT)
  • Raspunderea pentru daune produse calatorilor

5 recomandari la incheierea asigurarii CMR

1. Alege un produs de asigurare CMR adecvat nevoilor tale

Asigurarea CMR se incheie de catre transportator atunci cand efectueaza transportul rutier de marfuri contra cost, in baza licentei comunitare, precum si celelalte documente specifice stabilite prin reglementarile in vigoare.

2. Alege asigurare CMR incheiata pe autotractor sau semiremorca

Daca transporul se face cu semiremorci proprii, este indicat ca asigurarea de raspundere CMR sa se incheie pentru semiremorci. Daca efectuati transport de marfuri si cu semiremorci de la terti, va recomandam incheierea asigurarii pe autotractor. Astfel, vei beneficia de acoperire fara riscul de a ramane neasigurat.

3. Verifica limita de raspundere CMR

Raspunderea carausului este limitata prin conventia CMR la 8,33 unitati de cont pe kg de greutate bruta lipsa. Totusi, in functie de natura marfurilor transportate si contractul de transport (cerintele beneficiarului), limita de raspundere CMR se poate majora. Recomandarea noastra este de a incheia asigurare CMR cu acoperire corespunzatoare naturii marfurilor transportate.

4. Verifica excluderile la asigurarea CMR (riscurile neasigurate) si obligatiile in caz de dauna

Toate excluderile si exonerarile raspunderii transportatorului sunt cuprinse in Conventia CMR si in conditiile de asigurare specifice. In plus fata de excluderile precizate in Convenția CMR, nu se acorda despagubiri pentru:

  • daunele datorate comportarii necorespunzatoare intentionate a Asiguratului sau a angajatilor sau prepusilor acestuia;
  • daunele produse in timpul manipularii, incarcarii, stivuirii sau descarcarii marfii de catre prepusii Asiguratului;
  • daunele datorate stivuirii si/sau ambalarii necorespunzatoare;
  • daune rezultand din nerespectarea restrictiilor de greutate sau gabarit;
  • daune cauzate de influenţa temperaturii atmosferice asupra marfurilor transportate;
  • daune provocate de evenimente naturale (furtuna, grindina, alunecare de teren, cutremur, trasnet, alunecare de teren, inundatie, polei, ceata si altele asemenea);
  • alte excluderi mentionate in conditiile de asigurare.

5. Verifica daca beneficiezi de consultanta in caz de dauna

Misiunea noastra nu se incheie odata cu emiterea politei de asigurare. Daca beneficiarul marfurilor transportate ridica obiectiuni, ne poti contacta din timp pentru a gasi cele mai bune solutii. Te ajutam sa instrumentezi dosarul de dauna si iti oferim consultanta de specialitate.

Informatii despre asigurarea CMR

Intrebari si raspunsuri despre asigurarea CMR

Care este limita de raspundere CMR?

In functie de caz, limita maxima de raspundere CMR este:

  • Maxim suma mentionata in contractul / conditiile de asigurare;
  • Nu mai multe de valoarea marfurilor tansportate;
  • Limita prevazuta in Conventia internationala CMR.

Unde beneficiez de asigurare CMR?

  • CMR international: cu conditia ca locul primirii si locul de predare a marfurilor, sa fie situate in doua tari diferite;
  • CMR intern: cu valabilitate doar pe teritoriul Romaniei.

Ce nu acopera asigurarea CMR?

  • Avaria sau intarzierea cauzata din culpa persoanei care are dreptul sa dispuna de marfa;
  • Categoriile de marfuri care nu au fost declarate;
  • Bunurile ce apartin Asiguratului;
  • Excluderile din conditiile de asigurare.

Ce trebuie sa declari la incheierea asigurarii CMR?

  • Categoriile de marfuri transportate;
  • Tipul de acoperire: intern si/ sau international;
  • Autovehiculele de transportul marfuri;
  • Limita de raspundere solicitate prin contractul de transport;
  • Clauzele suplimentare (ex. furt, auto descoperite, etc.).