Pachet asigurare locuinta obligatorie si facultativa

O asigurare de locuinta completa este compusa din asigurarea obligatorie PAD si cea facultativa. 

Pretul la asigurarea obligatorie a locuintei este stabilit prin lege. Pretul la asigurarea facultativa a locuintei este stabilit in functie de mai multi factori cum ar fi: riscurile asigurate, suma asigurata, clauzele suplimentare si altele. Prima de asigurare si conditiile de asigurare facultative varieaza de la o societate de asigurare la alta. De aceea este important sa fii informat inainte de a alege o asigurare pentru locuinta.

Asigurare locuinta obligatorie PAD

Asigurarea PAD este contractul de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale. In temeiul contractului PAD, asigurătorul se obligă să plătească asiguratului despăgubirea totală sau parţială, în condiţiile şi în limitele stabilite de prezenta lege. Asigurarea obligatorie PAD acopera doar dezastru natural – ca formă de manifestare a riscurilor de cutremur de pământ, alunecare de teren şi inundaţii ca fenomene naturale, care generează prejudicii materiale.

Asigurarea obligatorie a locuintei tip A costa 130 Lei/an. Cladirile de tip A sunt constructii cu structura de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic. Suma maxima de despagubire pentru asigurarea obligatorie la cladirile de tip A este de 100.000 lei.

Asigurarea obligatorie a locuintei tip B costa 50 Lei/an. Cladirile tip B sunt constructii cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic. Suma maxima de despagubire pentru asigurarea obligatorie la cladirile de tip B este de 50.000 lei.

Pachet asigurare locuinta obligatorie + facultativa

Daca doresti sa-ti protejezi corect apartamentul sau casa impotriva unor riscuri extinse, trebuie sa inchei atat asigurarea obligatorie cat si cea facultativa. Ofertele de asigurare facultativa a locuintei sunt diverse si ar trebui sa fie analizate cu mare atentie. Fiecare asigurator autorizat pentru emiterea asigurarilor facultative pentru locuinte, stabileste modul de functionare al asigurarii prin conditiile de asigurare, ceea ce poate fi dificil sa alegi un anumit produs sau o societate de asigurare.

Este important sa iei in considerare fiecare detaliu si sa alegi cea mai buna asigurare a locuintei care ti se potriveste si care acopera toate necesitatile tale. Consulta cu atentie informatiile oferite si nu ezita sa ne contactezi pentru orice intrebari suplimentare. Mai bine analizeaza mai multe optiuni in functie de cerintele si bugetul tau, pentru a avea siguranta si protectia necesara casei tale. Completeaza formularul de asigurare si vom reveni cu detalii suplimentare.

Asigurarea locuintei cu extra acoperi inseamna o asigurare cu mai multe riscuri asigurate si cu limite de asigurare corespunzatoare. Planul de asigurare al locuintei trebui selectat in primul rand in functie de tipul locuintei. Pentru un apartament sunt specifice anumite riscuri, decat riscurile pentru o casa, vila sau casa de vacanta. Alegerea sumelor asigurate si a clauzelor suplimentare trebuiesc selectate atent. Anumite riscuri suplimentare pot fi de multe ori stabilite ca % din suma asigurata de baza. O sub-asigurare poate conduce la plata partiala a despagubilor. Mai exista si posibilitatea alegerii unei clauze de prim risc, care va anula aplicarea despagubirii proportionale. 

De ce sa inchei si asigurare PAD si facultativa?

Asigurarea facultativa nu se poate incheia daca nu detii o asigurare obligatorie PAD. Asigurarea facultativa a locuintei, vine in completarea asigurarii obligatorii.

  • In primul rand, prin asigurarea facultativa se poate majora suma asigurata pentru cele 3 riscuri catastrofice.
  • In al doilea rand, se pot asigura riscuri suplimentare cum ar fi  inundatia provenita din spargerea tevilor, incendiul, daunele produse de trasnet sau de alte fenomene atmosferice.

Te sfatuim sa inchei o asigurare PAD + o asigurare facultativa pentru locuinta, la valoarea reala (de piata) daca detii un apartament, sau la valoarea de nou/ inlocuire daca esti proprietarul unei case.  In acest fel, in cazul unei daune vei primi o despagubire in proportie de 100%. Daca suma asigurata nu este stabilitata la valorile mai sus amintite, societatea de asigurare va despagubi partial dauna in proportia dintre valoarea reala (care ar trebuit asigurata) si suma asigurata efectiva pentru care ai platit prima de asigurare.

Apeleaza la serviciile noastre pentru calcularea corecta a valorii de asigurare, pentru a evita subasigurarea. Pretul asigurarii facultative nu este unul fix ca la asigurarea obligatorie. Aceasta se stabileste in functie de mai multe criterii, cum ar fi: locatia, riscurile alese, anul constructiei, materialele constructive si altele.

Ce beneficii iti oferta asigurarea locuintei?

Principalele beneficii cand iti asiguri casa sau apartamentul: 

  • Eviti sanctiunea unei amenzi;
  • Trecerea mai ușoară peste neplăcerea provocată de un eveniment neprevăzut;
  • Bugetul familiei nu este afectat in cazul unui risc major;
  • Menţinerea bunelor relaţii cu vecinii în cazul unei inundatii din vina ta.

Asigurarea locuintei impotriva dezastrelor naturale, este obligatorie potrivit legii 260/2008 modificata si republicata. Astfel, toti proprietarii de locuinte sunt obligati sa incheie o polita de asigurare emisa de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Polita de asigurare obligatorie a locuintei, cunoscuta sub numele de PAD, este o cerinta legala de protejare a imobilelor impotriva dezastrelor naturale. Acest tip de polita este conceputa pentru a acoperi daunele rezultate în urma cutremurelor, alunecarilor de teren sau inundatiilor.

Obiectul asigurarii il reprezinta constructiile cu destinatie de locuinta situate pe teritoriul Romaniei, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice. Sunt asigurabile constructiile din mediul rural sau urban si care sunt inregistrate in evidentele organelor fiscale.

Locuintele situate in cladirile expertizate tehnic in conditiile legii de catre experti tehnici atestati si incadrate in raport de expertiza tehnica in clasa 1 de risc nu se asigura pentru niciunul din riscurile. prevazute de lege.

Riscuri asigurare locuinta

1. Riscuri specifice asigurarea obligatorie PAD

  • cutremur
  • inundatie
  • alunecare de teren

2. Riscuri specifice asigurarea facultativa 

  • incendiu, trasnet, explozie, caderea aparatelor de zbor
  • furtuna, grindina, avalanse, greutatea stratului de zapada/gheata, boom sonic, lovirea cladirilor de catre vehicule rutiere, avarii accidentale la instalatiile de apa si canalizare, spargerea accidentala a geamurilor, caderi de corpuri, riscuri politice, cheltuieli conexe.
  • asigurarea de raspundere civila
  • inundatie cu apa provenita de la vecini
  • furt/ vandalism
  • asigurarea centralelor termice, a instalatilor de incalzire si climatizare
  • asigurarea aparatelor electrice, electronice, electrocasnice
  • asigurarea sistemelor fotovoltaice
  • Asigurarea bunurilor casabile 
  • Asigurarea constructiilor anexe
  • Asigurarea gradinii
  • Asigurarea de accidente: Deces si Invaliditate
  • asigurarea de accidente: fracturi
  • asigurarea de protectie juridica

Alte informatii despre asigurarea locuintei

1.Tipuri de asigurări locative:

  • Asigurare pentru proprietarul-locatar: Dacă ești proprietar și locuiești în locuința respectivă.
  • Asigurare pentru chiriaș: Dacă stai într-o locuință închiriată, această asigurare îți acoperă bunurile personale.
  • Asigurare de raspundere a proprietarului fata de chirias: Dacă deții o locuință pe care o închiriezi altora.
  • Asigurare de raspundere a chiriasului fata de proprietar: Dacă închiriezi o locuinta.

2. Ce acoperă asigurarea locuinței:

  • Clădirea: Asigurarea poate acoperi costurile de reparare sau reconstrucție a clădirii în caz de daune.
  • Bunurile personale: Include bunurile din interiorul casei, cum ar fi mobilierul, electronicele, hainele etc.
  • Răspunderea civilă: Acoperă cheltuielile legale și despăgubirile dacă cineva este rănit sau proprietatea altora este deteriorată pe proprietatea ta.

3. Valoarea asigurării:

  • Este important să asiguri locuința pentru o sumă suficient de mare pentru a acoperi costurile de reconstrucție sau de înlocuire a bunurilor personale în caz de daune.

Beneficii pentru asigurarea locuintei la IrisAG.ro

IRIS AG Broker de Asigurare SRL este partenerul dvs. de incredere atunci cand vine vorba de incheierea asigurarilor de locuinte. Din dorinta de a va oferi cele mai bune solutii de protectie, ne concentram pe consultanta si experienta oferita de echipa noastra de specialisti in acest domeniu.

Suntem mereu pregatiti sa va ajutam in fiecare etapa a procesului de incheiere a asigurarilor de locuinte, incepand de la identificarea celor mai potrivite optiuni pana la emiterea politei.

Astfel, puteti fi siguri ca veti obtine un nivel optim de protectie pentru locuinta dvs., fara a face mari compromisuri financiare. Contactati-ne astazi si dati-ne ocazia sa va asistam in asigurarea unui viitor sigur si linistit pentru locuinta dvs.!

La IrisAG.ro mai poti afla: