Asigurare cibernetica (cyber)

Asigurare cibernetica impotriva riscurilor cyber

Polita de asigurare cibernetica este dedicata companiilor care utilizeaza sisteme informatice si gestioneaza baze de date. Poti obtine un pret bun de asigurare, daca au fost instituite masuri adecvate de atenuarea riscurilor cyber.

Riscurile cibernetice nu pot fi eliminate in totalitate oricat s-ar investi in preventie.  Intotdeauna va ramane un risc rezidual care poate fi acoperit financiar doar prin sistemul de asigurari. Pentru evitarea raspunderii financiare o asigurare cyber protejeaza institutiile/ companiile, care pot determina chiar incapacitatea de plata.

Solicita oferta asigurare cyber personalizata

Te vom ajuta sa alegi riscurile si planurile de asigurare cibernetica cele mai potrivite.

Informatiile ce trebuiesc furnizate se refera la: datele de identificare, sectorul de activitate, cifra de afaceri si informatii legate de riscul cibernetic.

Ce este asigurarea cibernetica (cyber insurance)?

Asigurarea cibernetica – cunoscuta si sub numele de asigurare de raspundere cibernetica – este o polita de asigurare care ajuta la protejarea organizatiilor impotriva impactului cibernetic si a amenintarilor de piratare. Detinerea unei polite de asigurare cibernetica poate contribui la minimizarea intreruperii afacerii in timpul unui incident cibernetic si a consecintelor acestuia, precum si la acoperirea potentiala a costurilor financiare cauzate de gestionarea atacului.

Polita de asigurare cibernetica este dedicata companiilor care utilizeaza sisteme informatice si gestioneaza baze de date. Poti obtine un pret bun de asigurare, daca au fost instituite masuri adecvate de atenuarea riscurilor cyber.

Cine are nevoie de asigurare cibernetica?

Orice companie cu o componenta online sau care trimite sau stocheaza date electronice ar putea beneficia de asigurari cibernetice. La fel si orice organizatie care se bazeaza pe tehnologie, pentru a-si desfasura operatiunile.

Datele personale private, cum ar fi detaliile de contact ale clientilor sau datele financiare sensibile, reprezinta un potential foarte mare pentru infractorii cibernetici, care ar putea incerca sa patrunda in retea si sa fure date.

Exista, de asemenea, posibilitatea ca hackerii sa paralizeze o retea cu ransomware. Ransomware este un tip specific de malware care cere fraudulos o rascumparare financiara de la victime, amenintand cu publicarea, stergerea sau retinerea accesului la date personale importante. O polita de asigurare cibernetica care acopera santajul cibernetic, ar putea ajuta organizatiile care sunt victimele unor astfel de atacuri.

Cat costa asigurarea cibernetica?

Costul unei asigurari cibernetice depinde de o serie de factori diferiti, inclusiv dimensiunea afacerii si cifra de afaceri. Alti factori pot include industria in care opereaza afacerea, tipul de date, precum si masurile de securitate generale adoptate. 

O organizatie despre care se considera ca are o securitate cibernetică slaba sau care are antecedente de victime a hackerilor sau de incalcare a datelor, este probabil taxata mai mult pentru o polita de asigurare cibernetica, decat una care are o buna reputatie si mentine un standard  ridicat de securitate.

Pentru sectoare precum sanatatea si finantele, politele de asigurari cibernetice costa mai mult din cauza naturii sensibile a acestor domenii.

Ce acopera asigurarea cibernetica (cyber)?

A. Raspundere civila fata de terti

  • Acoperirea privind incalcarea dreptului la viata privata si a obligatiei de confidentialitate
  • Acoperirea privind securitatea retelelor
  • Acoperirea raspunderii de media
  • Acoperirea cheltuielilor si amenzilor aplicate de o autoritate de reglementare
  • Acoperirea anchetei interne
  • Acoperirea privind Fondul de compensare a consumatorilor
  • Acoperirea privind standardele de securitate a datelor din domeniul cardurilor de plata (Payment Card Industry Data Security Standards – PCIDSS)

B. Intreruperea activitatii

  • Acoperirea Pierderilor din Intreruperea activitatii

C. Acoperirea cheltuielilor cu managementul crizei

  • Cheltuieli de expertiza
  • Cheltuieli de raspuns la o incalcare a securitatii datelor
  • Cheltuieli cu lichidatorii de daune
  • Costul consultantei de reputatie

D. Daune proprii

  • Acoperirea furtului comis de hackeri
  • Acoperirea santajului cibernetic

Ce nu acopera asigurarea cibernetica?

In conditiile de asigurare exista excluderi generale cum sunt razboaiele, actele guvernamentale, dar si excluderi specifice. Dintre excluderile specifice putem aminti de intreruperea sau perturbarea infrastructurii de electricitate, internet, satelit, sau intreruperile planificate. Toate detaliile privind excluderile putand fi parcurse de asigurat inainte de luarea unei decizii de incheiere a unei asigurari cibernetice. 

Care este viitorul asigurarilor cibernetice?

Pe masura ce frecventa atacurilor cibernetice continua sa creasca si infractorii cibernetici devin mai descurajati, modul in care functioneaza asigurarile cibernetice va evolua. Dupa cum am mentionat mai sus, este putin probabil ca furnizorii de asigurari cibernetice sa doreasca sa ofere polite organizatiilor care acorda putină atentie securitatii lor cibernetice.

Plata unei cereri de despagubire este costisitoare pentru furnizorul de asigurari. De aceea, unii incep sa adopte o abordare mai proactiva a securitatii cibernetice, nu doar acolo unde achita o dauna in cazul in care lucrurile merg prost, ci si pentru a ajuta in mod activ clientii sa adopte o abordare mai buna a securitatii cibernetice.

Alte informatii utile:

Masuri preventive inainte sa inchei asigurare cyber

Factorii urmatori sunt cei mai importanti pentru asiguratori atunci cand analizeaza oferta de asigurare cibernetica. Dupa cum este deja dovedit, acesti factori sunt elementele de baza pentru protejarea companiei impotriva amenintarilor cibernetice. putină atentie securitatii lor cibernetice.

Nr. 1: Autentificare cu mai multi factori

In lumea asigurarilor cibernetice, intalnim acronimul MFA (Multi-Factor Authentication) in cerererile de asigurare. Asta pentru ca autentificarea cu mai multi factori este una dintre cele mai eficiente masuri de descurajare pentru oprirea atacurilor ransomware. Ganditi-va la acesta ca la un pas suplimentar in procesul de autentificare, care ofera dovezi in identificarea persoanei care incerca sa obtina acces la un cont online.

MFA cere utilizatorului sa furnizeze cel putin doua metode de verificare pentru a avea acces la un cont online sau la o retea. De exemplu, daca un hacker obtine acces neautorizat la numele de utilizator si parolele companiei dumneavoastra de pe dark web, dar aveti activat MFA, nu vor avea acel dispozitiv secundar necesar pentru confirmare (de exemplu, un text de verificare pe telefonul dvs. smartphone). Prin urmare, credentialele furate vor fi inutile pentru hackeri, deoarece nu pot intra in reteaua dumneavoastra.

Implementarea MFA va poate crea mici neplaceri, dar nu este la fel de incomod ca atunci cand vei vedea pe ecran o cerere de rascumparare, in timp ce-ti bei cafeaua.  

Nr. 2: Backupuri de date

Incidentele de tip ransomware intervin din diferite motive, dar unul dintre cele mai importante implica lipsa unei strategii de backup a datelor. In ziua de azi, nu este suficient sa faceti o copie de siguranta a datelor; mai sunt multe de luat in considerare.

De exemplu:

  • Cat de des faceti backup pentru date? Datele ar trebui sa fie copiate periodic cat mai des.
  • Pe ce medii faceti backup pentru date (in cloud, hard extern etc.)?
  • Aveti o procedura pentru a testa periodic aceste copii de rezerva?

Acestea sunt lucruri importante pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a va proteja compania și clientii, impotriva pierderii si expunerii datelor din cauza unui atac ransomware. Probabilitatea de a plati o cerere de rascumparare pentru a recastiga accesul la datele dvs. critice este mult mai mica daca aveti la dispozitie o copie de rezerva fiabila, testata, de pe care sa restabiliti rapid operatiunile.

Nr. 3: Planuri de raspuns la incidente cyber

Probabil ca aveti proceduri in caz de incendiu sau catastrofe naturale. Dar cum ramane cu procedura  de continuitate a afacerii in cazul unui incident de securitate a informatiilor? Ai un plan pregatit in cazul unui incident? Ce angajati sunt responsabili si ce atributii au? Ati efectuat exercitii practice pentru a testa eficacitatea acestor planuri in functie de diferite scenarii?

Impreuna cu asigurarea cibernetica, este esential sa luati in considerare recuperarea ransomware-ului ca o parte esentiala a planului dvs. de continuitate a afacerii. De asemenea, o polita de asigurare cyber te va ajuta in cazul unui incident de securitate cibernetica.

Nr. 4: Instruirea angajatilor

Chiar daca compania  dvs. este singura din lume cu o retea 100% impenetrabila, aveti in continuare angajati, iar angajatii fac greseli. Uneori dau clic pe lucruri pe care nu ar trebui. Chiar si cel mai bine intentionat angajat va poate pune compania in genunchi cu un singur clic.

In timp ce atacurile ransomware sunt cele mai vizibile, incidente mult mai banale pot avea un impact la fel de devastator. Ca de exemplu: e-mailul care a fost trimis gresit; laptopul a fost uitat in mijlocul de transport; stick-ul a fost pierdut sau furat.  Nu ne gandim intotdeauna la astfel de incidente, dar avand in vedere amenintarile din ziua de astazi, este vitala cresterea gradului de constientizare a riscurilor cibernetice.

Crearea unei culturi a protectiei datelor poate fi realizata numai prin instruire constanta, testare si reinstruire. Angajatii dvs. reprezinta prima linie de aparare si apoi societatea de asigurare.

Alte informatii utile:

  • Daca ati verificat cele patru puncte cheie de mai sus, inseamna ca ati facut pasi mari in protejarea datelor dumneavoastra.  
  • Pretul asigurarii cibernetice va fi cu atat mai mic, cu cat investitiile dumneavoastra in preventie sunt mai mari.
Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu