Asigurare IT_IrisAG.ro

De ce sa inchei o asigurare profesionala IT?

Tot mai multi experti / consultanti in Tehnologia Informatiei si Comunicatii (IT&C), colaboreaza cu firme care solicita asigurare profesionala IT. Majoritatea celor care au incheiat asigurari IT in Romania, nici nu au stiut ca exista astfel de produse, pana cand nu le-au solicitat partenerii de afaceri.

Asigurarea de raspundere profesionala IT poate fi incheiata atat de PFA-uri (freelanceri), in calitate de contractanti, dar si de companii IT.

Fiind vorba de o asigurare profesionala, presupune ca persoana asigurata sa aiba studii de specialitate in domeniile IT sau telecomunicatii. Serviciile cele mai des intalnite pentru care se solicita asigurare IT sunt:

 • proiectare, furnizare, dezvoltare, reparare si intretinere software;
 • hardware;
 • servicii de consultanta in domeniul IT&C;
 • servicii de tip cloud (stocare date, gazduire aplicatii sau website-uri);
 • servicii de tip ISP (furnizori de servicii internet).

Sunt considerate servicii profesionale in tehnologia informatiei și a comunicatiilor si activitatile de: consultanta, training, mentenanta, testare, procesare date și management de proiect, in legatura cu un produs tehnologic.

Ce fapte culpabile acopera asigurarea IT?

Acest tip de asigurare acopera pagubele persoanelor prejudiciate, cauzate de neglijenta, erori si omisiuni ale asiguratului.  Fapta culpabila sau vina, reprezinta fapta neintentionata in legatura cu activitatea profesionala mentionata in polita prin care se incalca norme juridice (legi, regulamente, acte normative, etc). Indeplinirea neconforma a unei obligatii sau neindeplinirea ei, poate avea drept consecinta aparitia unei pierderi financiare directe.

Daca ne referim la interpretarea faptelor culpabile care conduc la aparitia riscului asigurat, o definitie a acestora este urmatoarea:

 • Neglijenta: reprezinta atitudinea persoanei asigurate care in mod neintentionat nu prevede consecintele pagubitoare ale faptelor sale, desi putea si trebuia sa le prevada.
 • Eroare: reprezentarea falsa neintentionata asupra unei situatii de fapt ori asupra existentei unor acte normative.
 • Omisiune: reprezinta actul neintentionat de a trece cu vederea, de a nu face ceva ce trebuia sa fie facut.

Asadar, clientii care au suferit un prejudiciu/ dauna cauzate accidental in timpul desfasurarii activitatii profesionale ale expertului/ consultantului IT, pot fi despagubiti printr-o asigurare IT.

Cum pot sa inchei o asigurare IT?

Pentru a incheia o Asigurare IT, va trebui completata o cerere de asigurare pentru furnizarea informatiilor necesare identificarii riscurilor.

In primul rand, trebuiesc furnizate informatii generale despre companie, despre managementul si personalul entitatii si despre experienta profesionala a angajatilor.

In al doilea rand, se solicita detalii despre modul de desfasurarii a activitatii si volumul afacerilor pe categorii distincte de servicii profesionale prestate.

In al treilea rand, trebuie sa precizati istoricul daunelor anterioare si limitele de raspundere pentru care doriti acoperire.

In rest, sunt detalii tehnice pe care impreuna le vom pune de acord, cum ar fi: fransizele, modalitatea de plata, limita de despagubire pe eveniment si altele.

Ce asigurare IT trebuie sa inchei pentru un singur contract?

Daca vi se solicita asigurare IT in baza unui contract de prestari servicii, pe langa informatiile generale prezentate mai sus, trebuie sa prezentati si urmatoarele detalii:

 • Obiectul contractului, respectiv serviciile pe care trebuie sa le presteze entitatea dvs;
 • Beneficiarul serviciilor prestate și domeniul in care activeaza;
 • Obligatiile pe care și le asuma entitatea dvs. prin contract;
 • Raspunderea entitatii dvs. in caz de nerespectare a obligatiilor;
 • Valoarea de contract și valoarea incasarilor entitatii dvs. din contract ;
 • Perioada contractului;
 • Perioada pentru care se dorește incheierea politei de asigurare;
 • Daca se lucreaza cu subcontractori, sa se nominalizeze si sa se precizeze ce face fiecare subcontractor?
 • Daca se solicita incheierea asigurarii prin contract, sa se comunice paragrafului din contract referitor la clauza de asigurari;
 • Legislatia aplicabila in caz de dispute cu beneficiarul serviciilor prestate.

Informatiile furnizate de asigurat trebuie sa fie reale, in conformitate cu domumentele de care dispune, intrucat acestea vor sta la baza si va face parte din polita de asigurare.

O atentie deosebita trebuie acordata teritorialitatii de acoperire a pretentiilor de despagubire. Trebuie verificat daca polita are valabilitate in tara/ tarile in care se desfasoara activitatea asigurata, respectiv locatia beneficiarilor/ clientilor.

Asigurarea profesionala IT pentru contractorii IT profesionisti

Multi specialisti din domeniul IT&C au ales sa-si desfasoare activitatea ca antreprenori/ freelanceri. Acest statut le ofera flexibilitate, contracte punctuale si venituri in functie de munca prestata. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, atunci cu siguranta cei avea nevoie de asigurare IT.

In majoritatea contractelor de furnizare servicii IT incheiate cu client internationali, exista o clauza obligatorie de asigurare. Daca nu poti face dovada ca esti asigurat, beneficiarul poate refuza incheierea contractului.

Daca in acelasi timp prestezi activitati pentru mai multi, atunci o asigurare IT cu acoperire pentru intreaga activitate, este mai potrivita decat incheierea mai multor asigurari pentru fiecare contract in parte.

Daca nu esti asigurat si produci prejudicii clientilor din activitatea profesionala prestata, vei fi nevoit sa le acoperi cu toate activele companiei tale.

In cazul in care vei presta activitati la sediul clientilor, pe langa asigurarea profesionala, vei avea nevoie, de o asigurare de raspundere civila generala si/ sau de asigurare medicala in scop lucrativ.

Asigurarea de raspundere civila generala, acopera daunele materiale sau vatamarile corporale, pe care le poti produce tertilor. Asigurarea medicala acopera cheltuiele medicale in caz de imbolnavire sau urgenta medicala.

Daca ai calitatea de angajat si nu de contractor, atunci nu ar trebui sa ti sa ceara aceste asigurari, dar pot fi incheiate in mod facultativ.

Daca esti consultant IT, afla ce asigurare ti se potriveste si solicita oferta
IT

Oferta personalizata. Rapid. De incredere.

Te vom ajuta sa alegi riscurile si planurile de asigurare cele mai potrivite pentru asigurarea IT.

Vei obtine mai repede oferta de asigurare dupa ce ne transmiti pe Email asigurari@IrisAG.ro, mai multe informatii despre afacerea ta in domeniul IT. 

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu