Asigurare IT_IrisAG.ro

Cat costa o asigurare IT de raspundere profesionala?

Profesionistii din domeniul tehnologiei informatiei pot incheia la noi o asigurare IT de raspundere la preturi incepand de la 250 – 300 Euro/an.

Daca ai nevoie de o asigurare IT, te vom ajuta sa completezi formularul de asigurare. De asemenea, te consiliem privind alegerea riscurilor, a fransizelor si limitelor de raspundere sau acoperire. 

Pretul asigurarii IT nu este unul standard. Prima de asigurare difera in functie de limitele de raspundere solicitate (pe eveniment/ in agregat), de fransize, teritorialitate, sau experienta profesionala a asiguratului. 

Completeaza formularul pentru a afla cat costa o asigurare IT

1
2

Date asigurat

Date despre activitate

Indicati cel putin o sarcina

De ce sa inchei o asigurare profesionala IT?

Asigurarea de raspundere profesionala IT poate fi incheiata online atat de PFA-uri (freelanceri), dar si de companii IT inregistrare ca SRL-uri sau SA-uri.

Tot mai multi experti / consultanti in Tehnologia Informatiei si Comunicatii (IT&C), colaboreaza cu firme care solicita asigurare profesionala IT. Majoritatea celor care au incheiat asigurari IT in Romania, nici nu au stiut ca exista astfel de produse, pana cand nu le-au solicitat partenerii de afaceri.

Fiind vorba de o asigurare profesionala, presupune ca persoana asigurata sa aiba studii de specialitate in domeniile IT sau telecomunicatii. Serviciile cele mai des intalnite pentru care se solicita asigurare IT sunt:

  • proiectare, furnizare, dezvoltare, reparare si intretinere software;
  • hardware;
  • servicii de consultanta in domeniul IT&C;
  • servicii de tip cloud (stocare date, gazduire aplicatii sau website-uri);
  • servicii de tip ISP (furnizori de servicii internet);
  • securitate cibernetica.

Sunt considerate servicii profesionale in tehnologia informatiei și a comunicatiilor si activitatile de: consultanta, training, mentenanta, testare, procesare date și management de proiect, in legatura cu un produs tehnologic.

Ce riscuri acopera asigurarea IT?

Obiectul asigurarii IT este reprezentat de Raspunderea civila a Asiguratului, pentru prejudicii pentru care este raspunzator conform contractelor de prestari servicii incheiate.

Acest tip de asigurare mai poate acoperi pagubele, cauzate de neglijenta, erori si omisiuni ale asiguratului.  Fapta culpabila sau vina, reprezinta fapta neintentionata in legatura cu activitatea profesionala mentionata in polita prin care se incalca norme juridice (legi, regulamente, acte normative, etc). Indeplinirea neconforma a unei obligatii sau neindeplinirea ei, poate avea drept consecinta aparitia unei pierderi financiare directe.

Daca ne referim la interpretarea faptelor culpabile care conduc la aparitia riscului asigurat, o definitie a acestora este urmatoarea:

  • Neglijenta: reprezinta atitudinea persoanei asigurate care in mod neintentionat nu prevede consecintele pagubitoare ale faptelor sale, desi putea si trebuia sa le prevada.
  • Eroare: reprezentarea falsa neintentionata asupra unei situatii de fapt ori asupra existentei unor acte normative.
  • Omisiune: reprezinta actul neintentionat de a trece cu vederea, de a nu face ceva ce trebuia sa fie facut.

Asadar, clientii care au suferit un prejudiciu/ dauna cauzate accidental in timpul desfasurarii activitatii profesionale ale expertului/ consultantului IT, pot fi despagubiti printr-o asigurare IT.

Cum pot sa inchei o asigurare IT?

Pentru a incheia o Asigurare IT, va trebui completata o cerere de asigurare pentru furnizarea informatiilor necesare identificarii riscurilor.

In primul rand, trebuiesc furnizate informatii generale despre companie, despre managementul si personalul entitatii si despre experienta profesionala a angajatilor.

In al doilea rand, se solicita detalii despre modul de desfasurarii a activitatii si volumul afacerilor pe categorii distincte de servicii profesionale prestate.

In al treilea rand, trebuie sa precizati istoricul daunelor anterioare si limitele de raspundere pentru care doriti acoperire.

In rest, sunt detalii tehnice pe care impreuna le vom pune de acord, cum ar fi: fransizele, modalitatea de plata, limita de despagubire pe eveniment si altele.

Ce asigurare IT trebuie sa inchei pentru un singur contract?

Daca vi se solicita asigurare IT in baza unui contract de prestari servicii, pe langa informatiile generale prezentate mai sus, trebuie sa prezentati si urmatoarele detalii:

  • Obiectul contractului, respectiv serviciile pe care trebuie sa le presteze entitatea dvs;
  • Beneficiarul serviciilor prestate și domeniul in care activeaza;
  • Obligatiile pe care și le asuma entitatea dvs. prin contract;
  • Raspunderea entitatii dvs. in caz de nerespectare a obligatiilor;
  • Valoarea de contract și valoarea incasarilor entitatii dvs. din contract ;
  • Perioada contractului;
  • Perioada pentru care se dorește incheierea politei de asigurare;
  • Daca se lucreaza cu subcontractori, sa se nominalizeze si sa se precizeze ce face fiecare subcontractor?
  • Daca se solicita incheierea asigurarii prin contract, sa se comunice paragrafului din contract referitor la clauza de asigurari;
  • Legislatia aplicabila in caz de dispute cu beneficiarul serviciilor prestate.

Informatiile furnizate de asigurat trebuie sa fie reale, in conformitate cu domumentele de care dispune, intrucat acestea vor sta la baza si va face parte din polita de asigurare.

O atentie deosebita trebuie acordata teritorialitatii de acoperire a pretentiilor de despagubire. Trebuie verificat daca polita are valabilitate in tara/ tarile in care se desfasoara activitatea asigurata, respectiv locatia beneficiarilor/ clientilor.

Asigurarea profesionala IT pentru contractorii IT profesionisti

Multi specialisti din domeniul IT&C au ales sa-si desfasoare activitatea ca antreprenori/ freelanceri. Acest statut le ofera flexibilitate, contracte punctuale si venituri in functie de munca prestata. Daca si tu te afli intr-o astfel de situatie, atunci cu siguranta cei avea nevoie de asigurare IT.

In majoritatea contractelor de furnizare servicii IT incheiate cu client internationali, exista o clauza obligatorie de asigurare. Daca nu poti face dovada ca esti asigurat, beneficiarul poate refuza incheierea contractului.

Daca prestezi servicii pentru mai multi beneficiari, vei avea nevoie de o asigurare IT cu acoperire pentru intreaga activitate. 

Daca nu esti asigurat si produci prejudicii clientilor din activitatea profesionala prestata, vei fi nevoit sa le acoperi pagubele produse.

In cazul in care vei presta activitati la sediul clientilor, pe langa asigurarea profesionala, vei avea nevoie, de o asigurare de raspundere civila generala si/ sau de asigurare medicala in scop lucrativ.

Asigurarea de raspundere civila generala, acopera daunele materiale sau vatamarile corporale, pe care le poti produce tertilor. Asigurarea medicala acopera cheltuiele medicale in caz de imbolnavire sau urgenta medicala.

Daca ai calitatea de angajat si nu de contractor, atunci nu ar trebui sa ti sa ceara aceste asigurari, dar pot fi incheiate in mod facultativ.

Asigurarea profesionala IT

Asigurarea profesionala IT se aseamana cu alte asigurari de raspundere civila. Este un mijloc de a gestiona riscurile si pierderile din anumite evenimente, produse unor persoane terte.

Un program de asigurare profesionala IT ajuta organizatiile sa-si diminueze riscurile.

Articole anterioare

Lasa un comentariu