Intermediere asigurari

Intermedierea in domeniul asigurarilor

Pentru desfasurarea activitatii de intermediere asigurari, este  necesar sa respecti legislatia privind distributia asigurarilor.  Potrivit legi, intermediarii de asigurari pot fi de doua feluri: intermediari principali (companii de brokeraj, institutii de credit/ financiare) si intermediari secundari (agenti de asigurare sau asistenti in brokeraj).

Legislatia aplicabila pentru autorizarea intermediarilor in asigurari este urmatoarea:

  • Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări
  • Norma nr. 19/2018 privind distributia de asigurari, care stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, precum și documentele pe care trebuie să le depună o entitate în vederea autorizării/avizării de către ASF.
  • Norma nr. 20/2018 privind pregătirea profesională a persoanelor implicate în activitatea de distribuţie.

Care sunt codurile CAEN necesare pentru desfasurarea activitatii de intermediere asigurari?

Codul CAEN aferent intermediarilor principali care desfășoară numai activitatea de distribuie a produselor de asigurare și/sau de reasigurare este:

  • 6622 – Activități ale agenților și brokerilor de asigurare.

Acest cod include și activitatea de creare de produse de asigurare în  asociație cu un asigurător. Desfășurarea acestei activități se realizează numai cu avizul ASF conform prevederilor art. 24 și art. 25 din Norma 19/2018.

O companie de brokeraj poate solicita aprobarea de a desfășura alte activități conform prevederilor art. 19 (3) lit. b)-e) din Norma nr. 19/2018, pentru următoarele coduri CAEN, ulterior îndeplinirii cerințelor legale:

  • distribuție de produse de pensii, cod CAEN- 6629 Alte activități auxiliare de asigurări și fonduri de pensii;
  • distribuție de produse de investiții, cod CAEN – 6619 Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurari si fonduri de pensii;
  • distribuţie de produse financiare (create de instituţiile de credit, instituţiile financiare nebancare, instituţiile de plată şi instituţiile emitente de monedă electronică): coduri CAEN – 6612 Activitati de intermediere a tranzactiilor financiare; – 6619 Activitati auxiliare intermedierilor financiare, exclusiv activitati de asigurari si fonduri de pensii; – 6499 Alte intermedieri financiare;
  • organizare de cursuri de pregătire profesională, cod CAEN – 8559 Alte forme de învățământ. 

Esti interesat de o cariera in intermediere asigurari?

Daca vrei sa-ti construiesti o cariera in domeniul asigurarilor, aici vei afla informatii utile care te pot ajuta. Pentru a simplifica lucrurile, ne poti contacta sa discuta ce anume te intereseaza. Daca esti la inceput de drum in domeniul asigurarilor, poti cauta pe internet ce inseamna o cariera in asigurari. O sa vezi ca sunt multe companii de asigurare sau de brokeraj care ofera diferite forme de colaborare. Marea majoritate a angajatorilor din asigurari, cauta persoane dinamice cu abilitati de comunicare si orientate catre client. Din experienta noastra, consideram ca pe langa abilitatile de baza, este nevoie de o consistenta pregatire profesionala si multa practica. 

Ce inseamna serviciul de intermediere asigurari?

Intermedierea in asigurari reprezinta activitatea de distributie a asigurarilor. Intermediarii de asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, care desfasoara activitatea de distributie de asigurari in schimbul unei remuneratii. Potrivit legi, companiile de brokeraj sunt intermediari principali autorizati de ASF, care actioneaza in interesul clientilor proprii. Companiile de brokeraj isi desfasoara activitatea prin personal propriu si prin colaboratori externi (asistenti in brokeraj). 

Ce tipuri de asigurari poti sa intermediezi?

Un intermediar in asigurari, poate distribui produse de asigurari generale sau viata, daca detine un certificat de absolvire a examenului de pregatire initiala si continua, eliberat de Institutul de Studii Financiare (ISF). Dintre asigurarile generale cele mai uzuale sunt asigurarile auto (RCA si CASCO), asigurarile de bunuri (locuinte si alte proprietati) si asigurarile de raspundere civila (altele decat RCA).

Chiar daca ai absolvit examenul respectiv, daca nu ai mai lucrat in domeniul asigurarilor, vei avea nevoie de indrumare. In afara de asigurarile de locuinte sau RCA, care sunt obligatorii prin lege, celelalte asigurari facultative sunt diferite de la un asigurator la altul. De aceea, atunci cand propui un produs de asigurare, sau o recomandare unui client, trebuie sa stii foarte bine conditiile de asigurare ale produsului respectiv.

Cel mai cunoscut produs de asigurare intermediat in Romania, este RCA-ul. Pentru ca un intermediar sa emita o polita RCA, trebuie sa obtina datele din certificatul de inmatriculare al vehiculului si datele proprietarului acestuia din cartea de identitate. In plus, se mai solicita data obtinerii permisului de conducere a persoanelor declarate ca si conducatori. 

Daca vrei sa vezi cum se emite o polita RCA, completeaza mai jos seriei de sasiu a vehiculului tau:

Cat castiga un intermediar in asigurari?

Oportunitatile de dezvoltare profesionala in domeniul asigurarilor sunt mari. Chiar daca in piata sunt inregistrati destul de multi intermediari, nu toti au competente profesionale de a incheia alte forme de asigurare in afara de RCA. Cu alte cuvinte, daca iti doresti cu adevarat sa-ti construiesti o cariera ca broker in asigurari, este bine sa alegi o colaborare cu o companie unde poti invata si unde te poti dezvolta. In Romania, exista companii de brokeraj orientate pe calitatea servicilor de intermediere asigurari, iar alte orientate pe volume de vanzari.

Castigurile din intermedierea asigurarilor sunt mari pentru persoanele dedicate acestei profesii, care au dovedit competenta si profesionalism fata de clienti. Veniturile cele mai importante vin din comisioanele de intermediere asigurari. In unele cazuri, pentru consultanta oferita, intermediarul de asigurari poate fi remunerat si de catre client.

Comisioanele oferite de societatile de asigurare sunt mai mari la asigurarile facultative decat la cele obligatorii (RCA si PAD). De aceea, daca in timp vei avea un portofoliu de clienti cu mai multe asigurari facultative, poti sa obtii un comision mediu de 16 – 18%. In schimb, daca vei intermedia decat asigurari RCA, nu te poti astepta in timp la venituri extraordinare. De aceea, credem ca dezvoltarea unei cariere de intermediar in asigurari depinde in primul rand de alegerea companiei de brokeraj.

Intermediari pe piata de asigurari in Romania

La sfârșitul anului 2019, figurau înregistrați în evidențele Autorității de Supraveghere Financiară un număr de 298 de companii de brokeraj. Dintre acestea, 287 erau societăți active, numarul brokerilor de asigrare fiind in scadere.

Valoarea primelor intermediate de companiile de brokeraj s-a situat în anul 2019 la o valoare de 7,20 miliarde lei. Creșterea in anul 2019 a fost de 12,9% comparativ cu 2018. Creșterea a avut loc pe fondul aprecierii volumului de prime intermediate atât pentru activitatea de asigurări generale (+13,35%), cât și pentru segmentul asigurărilor de viață (+1,23%).

Gradul ridicat de intermediere pe piața asigurărilor generale reprezintă o particularitate a pieței locale, în contrast cu majoritatea statelor europene. Ponderea vânzărilor prin brokeri de asigurare este mai redusă in UE, iar cota vânzărilor directe (rețeaua proprie) este mai semnificativă.

Ca efect al creșterii gradului de intermediere și a primelor brute subscrise, veniturile din activitatea de intermediere asigurari obținute de brokerii de asigurare în anul 2019 au înregistrat o creștere procentuală de 15,19% față de 2018.

Sursa: ASF – Raport 1/ 2020

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu