Intermediere asigurari_IrisAG

Intermedierea in domeniul asigurarilor

Pentru desfasurarea activitatii de intermediere asigurari, este  necesar sa respecti legislatia privind distributia asigurarilor.  Potrivit legi, intermediarii de asigurari se impart doua categorii: intermediari principali (companii de brokeraj, institutii de credit/ financiare) si intermediari secundari (agenti de asigurare sau asistenti in brokeraj).

Care este cea mai intermediata polita de asigurare?

In Romania, cea mai intermediata polita de asigurare este RCA-ul. Standarlizarea si crearea cadrului legal pentru emiterea electronica, a facut ca asigurarea RCA online sa fie accesibila pentru multi intermediari de asigurari. Pentru a putea distribui RCA trebuie sa fii inregistrat ca intermediar de asigurare (cod RAF).

Legislatia aplicabila pentru autorizarea intermediarilor in asigurari este urmatoarea:

  • Legea nr. 236/2018 privind distribuția de asigurări
  • Norma nr. 22/2021 privind distributia de asigurari, care stabilește condițiile pe care trebuie să le îndeplinească, precum și documentele pe care trebuie să le depună o entitate în vederea autorizării/avizării de către ASF.
  • Norma nr. 23/2021 privind pregătirea profesională a persoanelor implicate în activitatea de distribuţie.

Iti doresti sa incepi o cariera in asigurari ca asistent in brokeraj?

Afla care sunt beneficiile colaborarii cu un broker de asigurari cu experienta.

Asistentul este persoana fizică,  sau  juridică, care, acționează pentru și în numele brokerului de asigurare pentru care desfășoară activități de distribuție a asigurarilor.

Care sunt codurile CAEN necesare pentru desfasurarea activitatii de intermediere asigurari?

Activitatea de distributie asigurari ca broker de asigurare (intermediar principal):

Activitatea profesionala principala a companiei de brokeraj este distributia de asigurari – Codul CAEN 6622 – Activități ale agenților și brokerilor de asigurare.

Acest cod include și activitatea de creare de produse de asigurare în  asociație cu un asigurător

Pe langa activitatea de distributie, companiile de brokeraj pot desfasura una sau mai multe dintre următoarele activităti:

a) distribuție de: produse de pensii; produse de investiții de pe piața de capital; produse create de instituțiile de credit, instituțiile financiare nebancare, instituțiile de plată și instituțiile emitente de monedă electronică;

b) organizare de cursuri de pregătire profesională;

c) închirierea de bunuri imobiliare proprii;

d) intermediere servicii de asistență rutieră, medicală și alte servicii postvânzare, pentru proprii clienți, precum constatarea sau instrumentarea daunelor, cu excepția lichidării conform legislației naționale aplicabile.

Activitatea de distributie asigurari ca asistent in brokeraj (intermediar secundar):

Cerinte de inregistrare in calitate de  asistent in brokeraj, persoana juridica:

a) este persoană juridică română și adaugă la denumire, în toate documentele emise în legătură cu activitatea de distribuție, inclusiv în corespondența cu terții, sintagma asistent în brokeraj;

b) are în obiectul de activitate activitatea de distribuție;

c) deține o asigurare de răspundere civilă profesională în vigoare sau o garanție, conform prevederilor  11 alin. (1)-(3) din Legea nr. 236/2018;

d) nu a fost declarată în faliment și nu a făcut obiectul unei proceduri de reorganizare judiciară și/sau de faliment la data solicitării înregistrării;

e) angajații asistentului implicați în activitatea de distribuție respectă prevederile de pregatire profesionala;

f) în incinta sediului social sau principal și/sau a sediilor secundare dispune de un spațiu adecvat destinat desfășurării activității de distribuție, în care asigură cel puțin un sistem informatic care permite administrarea contractelor de asigurare, în condiții optime.

Esti interesat de o cariera in intermediere asigurari ca asistent in brokeraj?

Daca vrei sa-ti construiesti o cariera in domeniul asigurarilor, aici vei afla informatii utile care te pot ajuta. Pentru a simplifica lucrurile, ne poti contacta sa discuta ce anume te intereseaza. Daca esti la inceput de drum in domeniul asigurarilor, poti cauta pe internet ce inseamna o cariera in asigurari. O sa vezi ca sunt multe companii de asigurare sau de brokeraj care ofera diferite forme de colaborare. Marea majoritate a angajatorilor din asigurari, cauta persoane dinamice cu abilitati de comunicare si orientate catre client. Din experienta noastra, consideram ca pe langa abilitatile de baza, este nevoie de o consistenta pregatire profesionala si multa practica

Ce inseamna serviciul de intermediere asigurari?

Intermedierea in asigurari reprezinta activitatea de distributie a asigurarilor. Intermediarii de asigurari sunt persoanele fizice sau juridice, care desfasoara activitatea de distributie de asigurari in schimbul unei remuneratii. Potrivit legi, companiile de brokeraj sunt intermediari principali autorizati de ASF, care actioneaza in interesul clientilor proprii. Companiile de brokeraj isi desfasoara activitatea prin personal propriu si prin colaboratori externi (asistenti in brokeraj).

Ce tipuri de asigurari poti sa intermediezi?

Un intermediar in asigurari, poate distribui produse de asigurari generale sau viata, daca detine un certificat de absolvire a examenului de pregatire initiala si continua, eliberat de Institutul de Studii Financiare (ISF). Dintre asigurarile generale cele mai uzuale sunt asigurarile auto (RCA si CASCO), asigurarile de bunuri (locuinte si alte proprietati) si asigurarile de raspundere civila (altele decat RCA).

Chiar daca ai absolvit examenul respectiv, daca nu ai mai lucrat in domeniul asigurarilor, vei avea nevoie de indrumare. In afara de asigurarile de locuinte sau RCA, care sunt obligatorii prin lege, celelalte asigurari facultative sunt diferite de la un asigurator la altul. De aceea, atunci cand propui un produs de asigurare, sau o recomandare unui client, trebuie sa stii foarte bine conditiile de asigurare ale produsului respectiv.

Cel mai cunoscut produs de asigurare intermediat in Romania, este RCA-ul. Pentru ca un intermediar sa emita o polita RCA, trebuie sa obtina datele din certificatul de inmatriculare al vehiculului si datele proprietarului acestuia din cartea de identitate. In plus, se mai solicita data obtinerii permisului de conducere a persoanelor declarate ca si conducatori. 

Cat castiga un intermediar in asigurari?

Oportunitatile de dezvoltare profesionala in domeniul asigurarilor sunt mari. Chiar daca in piata sunt inregistrati destul de multi intermediari, nu toti au competente profesionale de a incheia alte forme de asigurare in afara de RCA. Cu alte cuvinte, daca iti doresti cu adevarat sa-ti construiesti o cariera ca broker in asigurari, este bine sa alegi o colaborare cu o companie unde poti invata si unde te poti dezvolta. In Romania, exista companii de brokeraj orientate pe calitatea servicilor de intermediere asigurari, iar alte orientate pe volume de vanzari.

Castigurile din intermedierea asigurarilor sunt mari pentru persoanele dedicate acestei profesii, care au dovedit competenta si profesionalism fata de clienti. Veniturile cele mai importante vin din comisioanele de intermediere asigurari. In unele cazuri, pentru consultanta oferita, intermediarul de asigurari poate fi remunerat si de catre client.

Comisioanele oferite de societatile de asigurare sunt mai mari la asigurarile facultative decat la cele obligatorii (RCA si PAD). De aceea, daca in timp vei avea un portofoliu de clienti cu mai multe asigurari facultative, poti sa obtii un comision mediu de 16 – 18%. In schimb, daca vei intermedia decat asigurari RCA, nu te poti astepta in timp la venituri extraordinare. De aceea, credem ca dezvoltarea unei cariere de intermediar in asigurari depinde in primul rand de alegerea companiei de brokeraj.

Intermediari pe piata de asigurari in Romania

La sfârșitul anului 2019, figurau înregistrați în evidențele Autorității de Supraveghere Financiară un număr de 298 de companii de brokeraj. Dintre acestea, 287 erau societăți active, numarul brokerilor de asigrare fiind in scadere.

Valoarea primelor intermediate de companiile de brokeraj s-a situat în anul 2019 la o valoare de 7,20 miliarde lei. Creșterea in anul 2019 a fost de 12,9% comparativ cu 2018. Creșterea a avut loc pe fondul aprecierii volumului de prime intermediate atât pentru activitatea de asigurări generale (+13,35%), cât și pentru segmentul asigurărilor de viață (+1,23%).

Gradul ridicat de intermediere pe piața asigurărilor generale reprezintă o particularitate a pieței locale, în contrast cu majoritatea statelor europene. Ponderea vânzărilor prin brokeri de asigurare este mai redusă in UE, iar cota vânzărilor directe (rețeaua proprie) este mai semnificativă.

Ca efect al creșterii gradului de intermediere și a primelor brute subscrise, veniturile din activitatea de intermediere asigurari obținute de brokerii de asigurare în anul 2019 au înregistrat o creștere procentuală de 15,19% față de 2018.

Sursa: ASFRaport 1/ 2020

Articole anterioare
Articole noi

Lasa un comentariu